Tuesday, May 7, 2019

Долни град, Загреб (Zagreb Lower Town)

Първото писмено споменаване на Загреб е от 1094 г., когато на хълма Каптол е основана епархия. В продължение на векове Загреб обхваща само две селца, разположени на хълмове – Градец и Каптол в Горния град. Те са основната мишена за турците през XV и XVI век, но така и не са завладени. Долният град се развива по-късно – първо като пазар през XVII в., когато турската заплаха намалява, а по-късно и като селище. През XIX век Загреб става центърът на Пан-славянското движение, което призовава за по-голяма автономия в Австро-унгарската империя. Просперитетът му идва от машиностроенето, текстилната и хранително-вкусовата индустрия. Много от импозантните сгради в долната част на града са построени в този период. Макар че е далече от фронтовата линия на Гражданската война през 90-те години на ХХ век, Загреб е бомбардиран на два пъти през 1995 г., когато войната заглъхва и е към края си.

Загреб е разположен между южните склонове на планината Медвеница и река Сава, и е с площ 631 кв. км, но основните му забележителности са в Горния град (Gornji Grad), включващ средновековните квартали Градец и Каптол, и Долния град (Donji Grad), който е между Горния и Централната ж.п. гара. Площад „Йелачич“ е централният градски площад, който разделя Горния от Долния град и е „хъба“ на мрежата от трамваи в Загреб, както и популярно място за срещи.

Загреб се превръща в един от най-привлекателните за младите хора градове в Европа, предлагайки миш-маш от хипстърски клубове, места за алтернативна музика и ексцентрични галерии. Населението на Загреб е 780 хил. души, но центърът му е изненадващо спокоен, защото голяма част от търговския район и от Горния град са пешеходни зони. Шофирането в централната част на Загреб по тази причина е трудно, но пък затворените за трафика улици осигуряват спокойна атмосфера. Загреб се оказва много, много приятен град, който през 2012 г. в едно международно проучване на Reader's Digest е определен като четвъртият „най-учтив“ град в света.

Долни град е един от 17-те района на Загреб. Разположен е в самия център на града и името му рядко се използва като официално. Donji Grad се появява през XIX век и е в подножието на по-известния Горний град. Тази част на Загреб днес се смята като център за бизнес, пазаруване, изкуство, музеи и красиви паркове.

За разлика от тесните калдъръмени улички на Горния град, улиците в Donji Grad (Долния град) са широки и това е мястото, където градските музеи се редуват с паркове, кафенета и стилни магазини. Тази част на Загреб може да изглежда по-резервирана на пръв поглед, но след като човек се поразходи из нея, открива вътрешните дворове, пълни с живот, прекрасната архитектура и нейния изпълнен с въображение и празничен дух.

Елегантното виенско влияние е видимо от първия контакт с Долния град, който е пълен с великолепни австро-унгарски сгради, фасади в стил сецесион, които украсяват града от началото на ХХ век, и големи площади-градини. Долният град започва от площад „Йелачич“ (Trg Jelacic), включва улица „Илица“ и завършва на площада на Централната ж.п. гара на юг. Над този голям площад се издига мечът на Бан Йелачич – символа на хърватското възраждане, и е заобиколен със сгради в класически, виенски Арт Нуво и рационалистки стил.

Първото, което прави впечатление в Загреб, са многобройните паркове. Зелените пространства са много важни заради релаксиращата и рекреационната им стойност, но и заради естетическата привлекателност. Парковата традиция в Загреб е много дълга и богата. В края на XVIII век тук се открива най-големият парк в тази част на Европа – Максимир. Днес Загреб има 30 парка, които са с площ от около 400 хил. кв. метра.

В Долния град са разположени поредица от взаимосвързани площади-градини, оформяни от 70-те години на XIX век досега, които създават U-образна серия от зони за разходка и паркове в тази част на града. Известни като Подковата на Ленучи (Lenucijeva podkova или Zelena Potkova) по името на Милан Ленучи (1849–1924) – градският архитект, отговорен за планирането им, те са преднамерен опит да се даде на Загреб характерна градска идентичност, осигурявайки му обществени пространства, граничещи с градските културни институции – галерии, музеи и театри, за които се е смятало, че всеки съвременен град трябва да притежава. Подковата така и не е довършена заради съществуващите сгради и пълният U-образен маршрут, замислен от Ленучи, не може да се осъществи, но днес обединява 7 площада от трите страни. Тези площади са: „Никола Шубич Зрински“, „Йосип Юрай Щросмайер, „Крал Томислав“, „Анте Старчевич“, Ботаническата градина, „Марулич“, „Мазуранич“ и „Маршал Тито“.

Първият оп поредицата площади в подковата е „Николае Шубич Зрински“, наричан обикновено „Зриневац“, който започва една пресечка южно от площад „Бана Йелачич“; на запад от „Зриневац“ е втората линия от площади, кулминираща с площад „Маршал Тито“. На юг е Ботаническата градина, която е трябвало да осигури последното „зелено“ звено между двете страни на подковата, но успехът не е пълен: няколко безлични градски пресечки ѝ пречат да се събере с площад „Томиславов“ на изток.

В Долния град на Загреб се намират музеят „Мимара“, който е основната художествена галерия на града, Музеят на изкуствата и занаятите, фокусиран върху начина на живот на хърватите от XIV до XXI век, галерията Щросмайер за старите майстори в красива неоренесансова сграда от XIX век, Галерията за съвременно изкуство, Художественият павилион на Загреб.

В Долния град се намират и най-монументалните хотели на Загреб. Повечето са строени за буржоазията, която започва да посещава града в края на XIX век. Това е период, когато тези величествени хотели се превръщат в епицентъра на политиката и на висшето общество. Тези хотели са разположени предимно в центъра и носят историческите си елементи, а посетителите могат да открият автентичната атмосфера на миналия начин на живот в Загреб. Повечето от тях са в неокласически стил или в стил сецесион, типични за XIX век. Най-известните от тях са петзвездният Esplanade Zagreb Hotel до Централната ж.п. гара, четиризвездният Palace Hotel Zagreb, построен през 1891 г. в стил Арт Нуво (през 1907 г. сградата е реновирана и открита наново като хотел, наречен Svratiste (Хан) Palace hotel, който се смята за първия хотел в Загреб), 4-звездният Zagreb Lower Town Hotel Dubrovnik на централния градски площад „Йелачич“, приемащ гости от 1929 г.; и до днес той е с оригиналната си фасада, която го превръща в характерна част от архитектурното наследство на града.

Гаровият площад

Статуята на Август Шеноа на ул. "Стара Влашка"


Ул. "Стара Влашка"

Статуята на Август Шеноа на ул. "Стара Влашка"


Площад "Европа"


Площад "Европа"


Площад "Европа"




Площад "Йелачич"

Площад "Йелачич"


Площад "Йелачич"


Площад "Йелачич"


Градският пазар




Площад "Йелачич"


Площад "Йелачич"


Площад "Йелачич"


Площад "Йелачич"


Ул. "Илица"

Площад "Йелачич"


Хотел "Дубровник"






Зелената подкова












Хърватската академия на науките





Статуята на Йосип Юрай Щросмайер в едноименния парк от Зелената подкова


Библиотеката на Хърватската академия на науките 


Хотел "Палас"

Хотел "Палас"


Парк "Щросмайер"


Художественият павилион



Ледени парк


Ледени парк


Ледени парк



Ледени парк


Ледени парк


Панелните блокове от социализма започват след гарата. 



Площад "Крал Томислав"



Площад "Крал Томислав"








Esplanade Zagreb Hotel


Esplanade Zagreb Hotel





Хърватският държавен архив 



Хърватският държавен архив



Хърватският национален театър


Музеят на изкуствата и занаятите


Домът на учителите




Музеят на изкуствата и занаятите



Академията за драматично изкуство


Музикалната академия на Загреб


Хърватският национален театър



Скулптурата на Иван Мещрович "Изворът на живота"



Юридическият факултет






Ул. "Илица"




Един от многото вътрешни дворове в Загреб



Един от многото вътрешни дворове в Загреб


Един от многото вътрешни дворове в Загреб


Един от многото вътрешни дворове в Загреб




"Нема да нема"... интернет. 


No comments:

Search This Blog

Blog Archive