Saturday, May 11, 2019

Градските стени на Дубровник (Dubrovnik City Walls)

Средновековните градски стени на Дубровник, които са сред най-добре съхранените в Европа и са характерна черта на Стария град, са една от най-емблематичните забележителности в цяла Хърватия. Простиращи се на дължина на по-малко от 2 км, на места те са високи 25 м и са дебели до 6 м. Стените са подсилени с 12 четириъгълни и 3 кръгли кули, две ъглови кули, 5 бастиона и грамадна крепост.

Втора, външна стена се издига откъм сушата и е по-ниска от основната, но с 10 допълнителни полукръгли бойника и ров между нея и главната стена. Извън главната система от стени има две крепости - тази на св. Лаврентий (на носа западно от крепостта Бокар) и крепостта "Ревелин" до Порта Плоче. Строителството на стените започва през VIII векщ и до края на XII век те напълно обгръщат града. В периода XIV-XVII век са удължени и уголемени отчасти в отговор на нарастващата заплаха от Османската империя и от Венеция.

Най-голямата, крепостта "Св. Иван", е построена на няколко етапа между 1346 и 1557 г. В строителството на стените и кулите се включват някои от водещите архитекти по онова време, вкл. флорентинецът Микелоцо Микелоци и Юрай Далматинац от Задар. След войната през 90-те години на ХХ век са правени основни реставрации.

Основният вход към стените е от Порта Пиле, но има и други 2 входа: на св. Доминика (до доминиканския манастир) и на Кнежа Дамяна Юде (до крепостта на св. Иван).

До Порта Пиле от XV век в западния край на стария град - мястото, през което повечето посетители влизат в града, се стига по дървен подвижен мост, над който се извисява статуята на св. Влах - светеца покровител на града, а още една негова статуя на Иван Мещрович е поставена в ниша в самата порта.





















































































































































































































































































































































































































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive