Tuesday, May 7, 2019

Ботаническата градина в Загреб (Zagreb botanical garden)

Ботаническата градина на Загреб (Botanički vrt u Zagrebu) е разположена много близо до ж.п. гарата в централната част на града. Основана е през 1889 г. от професора в Загребския университет Антун Хайнц и е отворена за обществеността през 1891 г. И до днес тя е част от Научния факултет на университета. Площта ѝ е 5 хектара и градината се намира на 120 м над морското равнище. В нея се отглеждат над 10 хиляди растителни вида от целия свят, включително 1800 екзотични и дори месоядни растения. Има езерца за водните растения. Някои от най-известните платна на Слава Рашкай са рисувани до тях.

Градината не само е ботанически изследователски център, но и прекрасен пример на паркова архитектура както с асиметричния пейзаж, така и с геометричните цветни лехи. Благодарение на градските власти по онова време този изследователски център е обществен парк без входна такса. Градът дарява парцела на университета за строежа на градина, но при условие – градината да е общодостъпна. Хърватските ботаници се придържат към това споразумение и до днес.

През първите години от живота на градината повърхността ѝ е неадекватна и тя е трябвало да се разпростре на изток. Разширението ѝ обаче е възпрепятствано от сградата на застрахователно дружество на улица Михановицева и от известния хотел Esplanade. Тези две сгради са пречки и пред пълното реализиране на идеята за Загребската „Зелена подкова“ – уникалната поредица от градски паркове с формата на конска подкова, заобикалящи самия център на града. Липсата на възможност за разширяване е причината градината да запази историческия си дух и атмосфера, заключена между сградите. Тя е изградена в т.нар. английски пейзажен стил, т.е. асиметрична, с виещи се алеи, свободни групи от дървета и храсти, както е езерца с мостове.

Градината обаче има и „френска“ част – в западния ѝ край са разположени геометрични цветни лехи. Някога там е имало голям морски аквариум над цветните лехи, но е премахнат заради големите разходи по поддръжката му. Във „френската“ част са разположени и много от функционалните сгради и най-вече сградата в стил Арт Нуво, която някога е била къщата на градинаря, а днес служи като основна административна сграда. Тук е и най-важната обществена тоалетна в Загреб – последният останал общински обект от края на XIX век в Загреб.

В източния край се намира наскоро възстановен червен павилион, който е рядък пример на автентична павилионна архитектура. Сградата е дарение от Министерство на правосъдието в края на XIX век. Тя е трябвало да служи като склад, докато се издигнат „истинските“ сгради. Пред годините павилионът е бил почти унищожен от бръшляна и е бил изоставен, но днес е напълно реставриран и се използва като зона за експозиции и информационен център.

Друга интересна характеристика на парка са каменните градини с тематични растителни групи, например алпийски или западноевропейски растения. Има и хърватска карстова градина, засадена с местни растителни видове от Хърватия. Въпреки че градината е университетска, е възможно и гражданите да допринасят за нея, като дарят пари чрез временно „осиновяване“ на някакво растение. Заради ограниченото пространство редовно се провеждат и разпродажби на растения, за които няма място в парка. (Информацията е от Secret Zagreb Blog на Ива Сила.)













































No comments:

Search This Blog

Blog Archive