Monday, May 6, 2019

Пула (Pula)

Според легендата Пула е основана от колхидианците от Черно море след безуспешното преследване на Язон, аргонавтите и тяхното златно руно. Със сигурност обаче историята на Пула се губи далече назад във времето и на това място е имало илирийско селище най-малко 500 г. пр. Хр. Римляните пристигат 400 години по-късно.

Разположена съвсем наблизо през Адриатическо море до родината на римляните Истрия, Пула е съхранила някои от най-изящните образци на римската архитектура, откривани някога. Амфитеатърът в Пула си съперничи с този в Рим, а храмовете и сводестите порти на града са вдъхновявали много художници и архитекти през вековете.

Римска Пула, или според пълното ѝ име колония Юлия Полентия Херкуланеа, вероятно е основана от първия римски император Август (63 пр. Хр. – 14 сл. Хр.) на мястото на илирийско селище. Тя бързо се превръща в процъфтяващ търговски град и се смята, че в апогея си населението достига до около 30 хил. души. Голямото ѝ богатство е намерило ясно отражение в качеството на оцелелите архитектурни паметници.

Хърватия организира няколко филмови фестивали годишно, а Истрия е домакин на два от най-хубавите, които се провеждат сред древноримските руини на Пула, на брега и в живописния средновековен град-крепост Мотовун във вътрешността. Фестивалът в Пула е най-известният хърватски фестивал (а и най-старият). По време на фестивала през юли се представят подбрани международни и хърватски филми. Основан през 1953 г., филмовият фестивал в Пула е един от най-старите филмови фестивали в света. Той е бил най-големият филмов фестивал в бивша Югославия и все още е важно национално и международно събитие. Филмите се прожектират на много места из целия град (билетите за тези прожекции са безплатни), включително и в укреплението на хълма, но най-зрелищни са в самия амфитеатър, където има малка такса. Ако вали дъжд, прожекциите се местят в Националния театър. Фестивалът привлича огромни тълпи, сред които все повече международни знаменитости. В минали години там са идвали звезди като Орсън Уелс, София Лорен, Джон Малкович, Бен Кингсли и Ралф Файнс.

Звездната забележителност на Пула е великолепният и изключително добре запазен римски амфитеатър, издигнат от местен варовик и наричан от местните хора „Арената“. Разположен на север непосредствено до стените на града на Виа Флавия (римския път, който води днес към Пореч и Триест, Италия, и наричан днес Флавиевска улица), той вероятно е построен през I в. пр. Хр. при император Август, а е завършен по време на управлението на император Веспасиян (управлявал през 69–79 г.), което го прави почти съвременник на римския Колизей. 



С леко елипсовидна форма и с размери ок. 132 м дължина и 105 м ширина той е шестият по големина оцелял до наши дни римски амфитеатър в света с капацитет за ок. 20 хил. зрители. Външните стени – поразително непокътнати – са високи 32 м и включват два реда арки, върху които има трети ред с правоъгълни отвори (откъм вътрешната страна, където земното ниво е по-високо, има само две нива) и четири масивни кули. Кулите са изпълнявали две функции: осигурявали са достъп чрез спираловидна стълба и са били използвани за складиране на вода от акведукт, която след това се е разпределяла из арената чрез множество канали.



Арената все още се използва. В нея се провеждат големи концерти, поставят се опери и се представят избрани творби от филмовия фестивал в Пула. Обикновено тя побира между 5000 и 8000 седящи зрители. В подземните коридори, които някога са се използвали от гладиаторите по пътя им към смъртоносната битка, сега са правят изложения на вина и зехтини, произведени в Истрия.





















В оригиналния си вид римска Пула е имала 12 градски порти, от които са запазени две: Двойната порта (Porta Gemina), която датира от II в. (на снимката), и Херкулесовата порта от средата на I в. пр. Хр. и представлява най-ранната запазена част от градските стени. Върху арката на втората има следи от фигура на Херкулес и надпис с имената на двама римски служители, на които е била поверена задачата да основат колония в Пула.



Двойната порта и Херкулесовата порта – това е всичко, което е останало от римските укрепления.



Арката на Сергий, построена срещу нещо, което може би е било друга от някогашните порти (Porta Aurea), датира от I век и е поръчана от знатната фамилия Сергий като паметник. Богато украсена от западната страна и подпряна от коринтски колони, Арката на Сергий е рисувана през вековете от редица художници и архитекти, включително Микеланджело, Паладио и архитекта неокласицист от XVIII в. Робърт Адам. Градските стени са съборени през XIX в., но някои участъци са запазени.



Колкото и да е невероятно, един от бившите жители на Пула е ирландският романист Джеймс Джойс, автор на Одисей (1922 г.). В периода 1904–1905 г., след като бяга с бъдещата си жена на континента, младият Джойс работи тук в училището Берлиц, където преподава английски на австроунгарски морски офицери. Докато е в Пула, Джойс работи по голяма част от материалите за бъдещия си роман „Портрет на художника като млад“ (1916). От писмата, които пише до вкъщи, става ясно, че не е във възторг от Истрия и се мести в Триест, Италия, веднага щом си урежда място в училището Берлиц там. Независимо от това, градът пази спомена за него под формата на скулптура – с нахлупена широкопола шапка - пред кафенето „Уликс“ („Одисей" на хърватски).







Катедралата „Св. Богородица“ датира от VI век и вероятно е била построена върху основите на римски храм. След разрушенията, причинени на града от набезите на венецианци и генуезци, тя почти изцяло е построена наново през XV и XVI в., но до голяма степен запазва византийския си план. Във вътрешността са използвани много елементи от старата сграда, както и от други древни сгради на Пула, сред които римски и византийски колони, както и един корниз, датиращ от 857 г., вграден в южната стена. Олтарът е всъщност саркофаг от трети век, в който според легендата се пазят мощите на крал Соломон Унгарски от XI в.



Близката камбанария е от XVII в. и е побрала доста голяма част от материалите, спасени от амфитеатъра, сред които много от седалките.

 










Сградата на кметството









Църквата на св. Антон















Специфична закачалка




































Храмът на Август



Централният градски площад












Кметството












































No comments:

Search This Blog

Blog Archive