Friday, May 10, 2019

Сплит (Split)

Сплит е вторият по големина град в Хърватия с население над 200 хил. души. Той е много по-голям от всеки друг град по Далматинското крайбрежие, с оживено фериботно пристанище и много по-развита индустрия. Градът заема широк полуостров, издаден навътре в морето, на чийто край е зеленият хълм на парка Марян. Старият град и Дворецът на Диоклециан са от южната страна. Градската част се е разпростряла северно и южно оттук, докато северният бряг на полуострова и районът срещу неговата долна част са силно индустриализирани. Напоследък по брега от източната част на стария град се появяват многобройни големи хотелски комплекси. Срещу Марян е дългата и също толкова зелена ръка на остров Чиово, като двете се събират като щипци, обграждайки широк защитен район, простиращ се от живописния гр. Трогир на запад до развалините на Салона на изток.

Старият град на Сплит се състои от почти правоъгълния район на Двореца на Диоклециан, чиито усукани като лабиринт алеи извеждат ту до римски руини, ту до готически дворци или оживени пазари и облени от слънце площади, и района западно от него с приблизително същата големина.

Съвременният Сплит, обратно на древния Салона, всъщност възниква с построяването на Двореца на Диоклециан тук през 295 г. и по онова време е бил известен с името Аспалатос. След опустошаването на Салона от аварите през 614 г., населението намира убежище в Сплит и остава завинаги тук. Хората продължават да си строят жилища в дворцовия комплекс, като използват каквито материали им попаднат от новоплячкосаните сгради. Съвсем обичайно в стария град е някое жилище да има вградено в стената си парче от римски храм.

Процъфтяващ свободен град по време на византийското управление, през 1205 г. Сплит пада под властта на Унгария, а после – през 1420 г. – попада под покровителството на Венеция. По това време градът вече се казва Спалата. През 1537 г. завладяването на близката крепост на Клис от османлиите спира временно процъфтяването на града. През 1797 г. той попада под контрола на Австрия, а след Първата световна война става част от кралство Югославия. През 1757 г. шотландският архитект Роберт Адам посещава Сплит. Неговите рисунки на двореца поставят основите на т.нар. стил Адам и оформят неокласическата архитектура от улиците в Лондон и Единбург до федералния стил в Съединените щати. По време на Втората световна война Сплит е окупиран от италианците и в резултат от това е бомбардиран от съюзниците, а след това става част от Титова Югославия и съвременната Република Хърватска.





























Венецианската кула 
































































































































































Нешпола - има вкус на джанка, но с две много големи семки вътре.



Figa i Pirija - символистки фонтан на ул. "Мармонтова", който е единственият паметник, построен през 90-те години на ХХ век - период на икономическа стагнация в Хърватия. Композицията се състои от ръка с палец между показалеца и средния пръст и е репрезентация на ината. Водата от ръката (когато е пусната) се излива във фуния, символизирайки движението на града.



Фунията
















































Ако туристите не спят, местните жители все пак трябва да го правят.










No comments:

Search This Blog

Blog Archive