Tuesday, May 7, 2019

Катедралата на Загреб (Zagreb Cathedral)

Катедралата на Загреб, посветена на Успение Богородично, е основната забележителност на града. Тя е част от Капитола (горния град) и е близо до главния площад. Архиепископският дворец я заобикаля от трите страни. Това е и най-монументалната сакрална сграда в неоготически стил на югоизток от Алпите. Катедралата е и най-високата сграда в Хърватия (двете камбанарии са високи 108 м), може да се види от целия град, а нейният орган е сред десетте най-добри органи в света.

Построена през XI век, тази великолепна катедрала, която се вижда днес, не е първоначалната сграда. Първата катедрала е била увредена по време на атаките на татарите и от голям пожар през XIII век. частично разрушена след земетресение през 1880 г., има нова фасада, след като австрийският архитект Херман Боле добавя двете големи кули-стрели, които я превръщат в символа на Загреб. Херман Боле работи и върху два други символа на град Загреб: гробището Мирогой и църквата на св. Марко.

Катедралата е един от най-ценните исторически паметници в хърватското културно наследство. Хърватите я наричат майка на всички хърватски църкви, защото тя е символът на Загреб и на Хърватия. Тя има и важен отпечатък върху историята на страната. Първоначално е била посветена на св. Стефан – краля на Унгария, който днес е вторият ѝ покровител след Дева Мария. В съкровищницата на катедралата се пазят религиозни художествени произведения от XI до XX век. За посещението ѝ обаче е необходимо предварително да се насрочи час.

Вътре богомолците и посетителите са посрещнати от барокови мраморни олтари, статуи, амвон, а в ризницата е триптих на Албрехт Дюрер, осветен на Голгота. В катедралата се намира и гробницата на кардинал Алонзийе Степинац от Иван Мештрович. Кардиналът е архиепископ на Загреб от 1946 до 1960 – годината на смъртта му. Гробницата е построена през 1991 г., когато Хърватия става независима държава. Това е начин да се признае значимостта на този човек, който е работил усърдно за независимостта на страната си и прекарва 15 години в затвора, защото е осъден за поощряване и подпомагане на хърватския език от югославския комунистически режим. Гробницата му е реновирана през 1997 г. и изобразява важни моменти от живота му.

Хърватите се гордеят, че през 1994 г., по време на празненствата по повод 900-ата годишнина на Загребската архиепископия, папа Йоан Павел II води литургията в катедралата.

Органът на Загребската катедрала е един от най-добрите концертни органи в света с романтични звукови характеристики. Има повече от 6000 тръби, 78 регистъра и четири мануала. Като паметник на културата, органът е регистриран в Министерство на културата на Република Хърватия като защитено културно благо.

Друга ключова характеристика на катедралата са полилеите в центъра. Твърди се, че те са от казино в Лас Вегас.

Когато се излезе от катедралата, вдясно на стената има часовник, който завинаги е спрял на 7:03 – часът, когато голямото земетресение разтърсва Загреб през 1880 г.








































No comments:

Search This Blog

Blog Archive