Thursday, May 9, 2019

Църквата "Св. Донатий" в Задар (Church of St. Donatus in Zadar)

Църквата на св. Донатий в Задар е разположена в центъра на историческото ядро на града върху руини, които са били древен римски форум. Била е посветена на Светата Троица, но през XV век е преименувана и днес носи името „Св. Донатий“ – епископ, който според легендите е поръчал строителството ѝ вероятно в началото на IX век. Църквата за пръв път се споменава в текста De Administrando Imperio („За ръководството на империята“), компилиран и написан от византийския император Константин VII Порфирогенит (Константин VII Багренородни) ок. 950 г. Тя е построена по ранните византийски архитектурни традиции от ранното средновековие. Формата ѝ е кръгла с двоен пръстен, който може да се открие в няколко други европейски сгради, датиращи от този период, сред които се откроява с оригиналността си.

Църквата не е запазена в първоначалната си форма. Южната пристройка е съборена през 1930 г., така че днес се вижда само централното ѝ кръгло ядро. Църквата е част от епископския комплекс и съседства с раннохристиянска катедрала и с епископския дворец. Цилиндричната сграда има три високи апсиди от източната страна. Под покрива от южната страна има три отвора, които някога са водели от галерията към южната (съборена) пристрайка. Използвала се е като място за богослужения до 1798 г.

Основите на църквата са оголени и разкриват използвания древен строителен материал – фрагменти от древни колони, каменни греди, капители и др. архитектурни елементи. Най-важните от многобройните фрагменти, вградени в основите, са останките от жертвен олтар и основата на статуя на божество с надпис, посветен на богинята Юнона и на върховния бог Юпитер. Входният портал също е изграден от древни каменни греди (архитрави) подобно на портала на галерията. Първоначалният под е премахнат и сега се виждат части от римския форум.

Шест масивни пилона и две колони пред светилището разделят централната кръгла зона от пръстеновидния неф. Подреждането на колоните и пилоните е същото и в галерията. Апсидите, които са служели за религиозни церемонии, се издигат до върха на ротондата. Основното светилище е било на приземния етаж на голямата апсида. Галерията също е била предназначена за богослужение – вероятно за нуждите на епископ Донатий.

Заради изключителната акустика на сградата от 50 години тук се провеждат музикални вечери, които представят ранни произведения на майстори на музиката от Хърватия и от целия свят.


























No comments:

Search This Blog

Blog Archive