Sunday, May 5, 2019

Растоке (Rastoke)

Растоке е село от воденици, разположено на мястото, където синьо-зелените води на река Слюнчица се вливат в р. Корана. Растоке се намира на 30-тина км на север от Плитвичките езера до гр. Слуни и някои казват, че това е старият му квартал.

Повечето от къщите са построени в края на XIX и началото на ХХ век. Заради необикновената му естествена красота и исторически традиции през 1962 г. село Растоке попада под защитата на Държавната дирекция за културно и историческо наследство на Югославия.

От векове водата на реките Корана и Слюнчица е привличала хората към бреговете им, за да се заселят тук. От хиляди години водите на Корана и Слюнчица, както и тяхната флора и фауна са се борили със законите на природата и в резултат на тази борба се е формирало варовиково плато, а реките са издълбали каньона, който днес доставя удоволствие на посетителите.

Виждайки това природно явление – „разточения“ терен, мястото, на което р. Слюнчица се излива през няколко подобни на лагуна басейна, оставайки зад няколко прага, които след това формират водни канали и водопади, хората са построили тук село и са го нарекли Растоке. Тук са открили всичко, което им е било необходимо, и са останали тук, свързани завинаги с природата.

Растоке е село с автентично наследство по отношение на архитектурата и според някои архиви то е било построено през XVII век, а дори и по-рано. Повечето от къщите са построени в края на XIX и началото на ХХ век. Тъй като в района на Растоке винаги са живели хора, зърното от съседните села непрекъснато е било носено тук, за да се мели, и тъй като селото е разположено на основен път, свързващ южната и северната част на Хърватия, Растоке се превръща в кръстопът на различни купувачи, продавачи и търговци на животни. Това богато село непрекъснато е страдало от войни и разрушения от войните, както и от други социални сътресения, които са го разрушили и са върнали развитието му към неговото начало. Хората са били принудени да се преместят, но природата е останала и се е съпротивлявала със своята отличителност.

По време на Гражданската война през 90-те години на ХХ век селото е напълно разрушено. Възстановено е с помощта на хърватското Министерство на развитието и реконструкциите. Днес в Растоке има около 30 домакинства и тяхното желание е да възстановят водните мелници и да развиват туризма. За целта е построена канализационна система. Повечето от домакинствата започват да дават стаи под наем на туристи, но се страхуват, че бизнесът им ще пострада, защото старият път Карловац-Слуни-Плитвице може би няма да е интересен за евентуалните посетители след построяването на магистралата. Затова днес се прибягва към организирано настаняване. Именно тази опасност кара семейство Хольевац, които вече са собственици на парцел в центъра на селото, да построят малък комплекс с туристически удобства и да го предлагат на местни и чуждестранни туристи.

Семейната компания „Словин Юник – Растоке“ е основана през 1997 г. и е юридическият собственик на всички услуги, предлагани в селото. Със собствени сили, усърдна работа и силна воля, както и със заем от хърватската Пощенска банка семейството превръща стария плевник в уютно заведение за хранене. Семейството и компанията днес имат ясна визия за бъдещите си дейности в Растоке.
























































































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive