Saturday, October 5, 2019

Триполи, Ливан (Tripoli, Lebanon)

Триполи (Траблос) се намира на 85 км северно от Бейрут. Твърди се, че Триполи се радва на релаксиран начин на живот и на процъфтяващ бизнес климат, но по улиците му е парад на стари мерцедеси, които компанията „Мерцедес“ вероятно вече е забравила, че някога е произвеждала. Известен като столицата на Севера, Триполи е вторият по големина град на Ливан.

45 сгради в града, много от тях датиращи от XIV век, са регистрирани като исторически забележителности: 12 джамии от времената на мамлюците и на отоманците са оцелели заедно с 12 медресета (теологични училища). Светските сгради включват хамама, който е построен съобразно класическия модел на римско-византийските бани, и хана (каравансарая). Суковете заедно с хановете формират агломерат от различни магазини и работилници, където шивачи, бижутери, парфюмеристи, майстори по оцветяване на кожи и производители на сапун работят в среда, която се е променила много малко през последните 500 години.

На мястото на Триполи са живели хора още от поне XIV в. пр. Хр., но едва през IX в. пр. Хр. финикийците установяват тук малък търговска станция. По-късно при управлението на персите Триполи става дом на конфедерация от финикийските градове-държави Сидон, Тип и остров Арадос. Построен на търговския път, който служи и за нашествия, близо до река Абу Али, стратегическата позиция на Триполи е засилена от близките до брега острови, естествените пристанища и достъпа до вътрешността.

При наследниците на Александър Велики по време на елинистичния период Триполи е използван като военноморска корабостроителница. Има свидетелства, че той се е радвал на период на автономия в края на селевкидната епоха.

При управлението на римляните, започвайки със завладяването на района от Помпей през 64–63 г. пр. Хр., римляните строят тук няколко паметника. Византийският град Триполис, който тогава се е разширил на юг, е разрушен заедно с други средиземноморски крайбрежни градове, от земетресение и голямо цунами през 551 г. След 635 г. Триполи под управлението на Омаядите става търговски и корабостроителен център. Постига полунезависимост при управлението на Фатимидската династия, когато се развива в учебен и научен център.

В началото на XII век кръстоносците обсаждат града и най-накрая успяват да влязат в него през 1109 г. Тяхното нашествие предизвиква големи разрушения, включително изгарянето на прочутата библиотека на Триполи – Dar il-'ilm, с нейните хиляди томове. През 180-годишното управление то кръстоносците градът е столица на „страната Триполи“. Триполи на кръстоносците обаче пада през 1289 г. след атаката на мамлюкския султан Калаун, който нарежда старият пристанищен град (днешния Ал-Мина) да бъде разрушен и да се построи нов на сушата близо до стария замък. По това време са издигнати многобройни религиозни и светски сгради, много от които оцеляват и до днес.

По време на дългото отоманско управление (1516–1918) Триполи запазва търговското си значение и просперитета, и през този период са построени още повече сгради, които обогатяват архитектурно града.

В Триполи не е имало мащабни археологически разкопки, защото древният град днес е под съвременния град Ал-Мина. Няколко случайни находки днес са в музеите. Разкопки в Ал-Мина разкриват част от древния южен пристанищен кей и некропол от края на елинистичната епоха. 






































Секцията на шивачите в сука на Триполи










Хамамът


Хамамът


Хамамът


Хамамът


Хамамът


Хамамът


Хамамът


Хамамът




















На този фон тротоарите там, където ги има, май са по-добри от софийските. 

No comments:

Search This Blog

Blog Archive