Friday, October 4, 2019

Гръцката източноправославна катедрала „Св. Георги“ в Бейрут (Saint George Greek Orthodox Cathedral in Beirut)

Гръцката източноправославна катедрала „Св. Георги“ в Бейрут датира от XIV век. По онова време е била известна като „Манастира на св. Георги“ и е включвала – освен седалището на епископа и свещениците – болница, училище, библиотека и първата арабска печатница в Берут. Катедралата е единствената част от този епископален център, която е оцеляла.

Обновена през 1715 г., катедралата е разрушена от земетресение през 1759 г. Построена е наново през 1767 и отново е разрушена същата година, а след това набързо е възстановена. Нова реставрация е направена през 1772 г., а в началото на ХХ век отново е разширена.

Сериозно увредена по време на Гражданската война (1975–1990), тя е възстановена и осветена през април 2003 г. Руски и гръцки художници обновяват старите стенописи и добавят нови. Под катедралата са правени археологически разкопки, които откриват останките от по-ранни църкви и сгради, които днес са запазени в криптата – музеят там е открит през 2011 г. Една част от Cardo Maximus – основната улица в римско време, е запазена в преддверието на катедралата.




Разкопките от римско време

































No comments:

Search This Blog

Blog Archive