Friday, October 25, 2019

Църквата Сан Каталдо в Палермо (The Church of Saint Cataldo in Palermo)

Трите червени купола превръщат тази църква в един от символите на Палермо. Църквата „Сан Каталдо“ се намира срещу Ла Марторана и е великолепен пример на арабско-норманската архитектура. „Сан Каталдо“ е един от обектите, които Палермо вписва в Списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Тя някога е била параклис към двореца, построен около 1160 г. от Майоне да Бари – адмирал на крал Уилям I. През тази година Майоне е убит и резултатът е, че вътрешността на „Сан Каталдо“ никога не е завършена и украсена. На 10 ноември 1160 г. банда от Палермо, действаща от името на Матей Бонелус, промушва Майоне да Бари до смърт на улицата. След убийството на Майоне, Бонелус бяга в Какамо, но след това се връща в Палермо. Впоследствие кралят притиска Бонелус за значителен данък наследство и според легендата този факт го подтиква да подпали бунта през април 1161 г.

Сградата по-късно е дадена на бенедиктинските монаси от Монреале, които я поддържат до 1787 г. През 1882 г., след дълга поредица от различни типове употреба, включително и период като пощенска станция, параклисът е напълно възстановен от Джузепе Патриколо.

Външните стени са изградени от солиден пясъчник, чиято груба повърхност е омекотена от издялани ниши със силно ислямско влияние. На върха са трите червени купола, които рязко контрастират с едноцветните ѝ стени. Интериорът се състои от централен неф и два съседни кораба, разделени от колони.
























No comments:

Search This Blog

Blog Archive