Sunday, October 6, 2019

Замъкът на Сен-Жил, Триполи (Citadel of Raymond de Saint-Gilles)

Кацнала в северната страна на хълма Абу Самра и на запад от река Абу Али в Триполи, внушителната цитадела на Триполи, известна като Qal’at Sinjil (Замъка на Сен-Жил), която е обновявана и променяна многократно през историята, е една от основните забележителности на града. Замъкът е вписан като национален исторически и археологически паметник през 1936 г. и е собственост на Главната дирекция на антиките. Площта му е 8000 кв.м. и това е една от най-големите крепости в Ливан.

През 1102–1103 г. по време на Първия кръстоносен поход Раймон дьо Сен-Жил, граф на Тулуза, строи замъка, за да контролира крайбрежния път и да подкрепи обсадата на Триполи (днешното място Ел-Мина). Кръстоносците избират това стратегическо местоположение заради стръмните склонове, които служат като естествена защита. Замъкът оттогава символизира властта и авторитета на Триполи. След франките той е използван от мамлюците и от отоманците като цидатела и като казарми на града.

Днес сред основните характеристики на замъка е осмоъгълната Фатимидска конструкция, превърната в църква от кръстоносците, някои строежи на кръстоносците от XII–XIII век, няколко допълнения от мамлюците от XIV век, както и допълнения, направени от отоманските турци през XVI век. Състоянието днес на огромната крепост (дължина 140 м и ширина 70 м) до голяма степен е резултат от обширни възстановителни работи от Местафа Барбар Ага – управител на Триполи в началото на XIX век.

Останките от Гражданската война
















































Тоалетните












































































Конюшнята 



No comments:

Search This Blog

Blog Archive