Monday, October 7, 2019

Анжар (Anjar)

Умайядският град Анжар е основан от халифа Валид Бил Абд Ел-Малик в началото на VIII век. Разположен е в подножието на планината Антиливан. Градът със запазените си градски компоненти представлява най-цялостно запазеното умайядско селище, което е свидетел на поредица от цивилизации в района.

Тъй като е построен в началото на ислямския период, градът става свидетел на развитието на ислямското изкуство и архитектура. Анжар е стратегически разположен на кръстопътя на два важни пътя: единия водещ от Бейрут до Дамаск, и другия, свързващ долината Бекаа с Хомс. Археолозите откриват умайядските руини на Анжар в края на 40-те години на ХХ век. Анжар е свидетелство за древната ислямска цивилизация. Разкопките разкриват правоъгълен укрепен град, който е заобиколен със стени и пазен от 40 кули. Руините на Анжар включват стените на умайядския дворец, харемите, джамия, палата на халифа, термалните бани и много колони, някои от които с елементи от римския архитектурен стил. Умайядите възприемат строителните техники на Византийската и Сасанидската империя, и често използват повторно съществуващите сгради. Руините са изключително свидетелство за градското планиране през VIII век. Умайядският град така и не е завършен и се радва на много кратко съществуване. Халиф Ибрахим – синът на Валид, е разгромен и Анжар е изоставен. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното наследство през 1984 г.

Умайядският град е построен под формата на решетка с размери 374 x 308 м. Външната страна на заграждението е обрамчена с 36 полукръгли кули и 4 кръгли кули в ъглите. От двете страни на двете основни улици от север към юг и от изток към запад (съответно Кардо и Декуманус) са разположени магазини, отварящи се към портици. Пресечната точка на тези две оси е белязана от Тетрапилон, подобен на тези в античните градове. Другите алеи са перпендикулярни на тези оси, които разделят западната страна на града и гарантират достъп до жилищните зони.

Югозападната страна на града е заета от голяма дворцова сграда. Големият дворец, разположен на една от най-високите тераси, гледа към околността. В северната си страна той е свързан с джамия, разположена в близост до Декуманус. От северната страна на този път (Декуманус) има четири еднакви палата с ориентация изток-запад, които са групирани в групи по два. Един от палатите е завършен и е известен като „малкия дворец“. В най-отдалечената част са баните, които са били украсени с мозайки.

Западната част на града е напълно различна. Декуманус разделя тази част на две и всяка от тези половини също е разделена от двойна пътека в посока изток-запад и север-юг. По-малки алеи пресичат под пръв ъгъл жилищните квартали, изградени от 2, 4 или 6 къщи.

Умайядският град като че ли е свидетел на множество допълнения през по-късни периоди. Модификациите в сградите съответстват на занаятчийските дейности през средновековието (от XI до XIII век). За това говори вкарването на преси в малкия палат и в други части на града, както и на построяването на бани в северозападна посока и издигането на църква върху основите на две къщи.

Разкопките и реставрационните дейности са осъществени между 1953 и 1975 г. под ръководството на ливанската Главна дирекция по антиките.

Долината Бекаа




Планината Ливан



Планината Ливан



Кардо



Кардо



Кардо



Кардо







Кардо



Кардо



Тетрапилонът







Декуманус



Тетрапилонът



Кардо















Големият дворец







Планината Ливан































































Цистерна







































Кухнята







Банята











Банята











Долината Бекаа

No comments:

Search This Blog

Blog Archive