Thursday, October 24, 2019

Шикли оттук-оттам (Fragments of Scicli)

Шикли е един от включените от ЮНЕСКО в Списъка на световното наследство барокови градове на Югоизточна Сицилия, но е по-малко известен и посещаван в сравнение с по-популярните си съседи Ното, Рагуза и Модика.

Това пренебрегвано градче има живописно местоположение и притежава чар, който съвсем спокойно съперничи на конкурентите му.

Шикли споделя архитектурното си наследство с другите градове в областта, но има и собствена уникална привлекателност, включително много чистия център, изящните каменни резби по фасадите и местоположението си в котловина, над която по склоновете са кацнали църкви и манастири.

Шикли е едно от местата, където е сниман популярният сицилиански криминален сериал „Комисарят Монталбано“, и сега предприемчиви фирми предлагат турове по тях на неговите любители.

Шикли е стар град, който израства около две долини, разделени от стръмни хребети, водещи към по-голяма долина. Ранните заселници се настаняват по хребетите – основната църква на града – Сан Матео, има доминиращо местоположение на високо и гледа към по-малките долинки. Около нея по склоновете са струпани пещерни жилища.

Името „Шикли“ произлиза от Siculi – първите древни жители на селото, а след това последователно е населявано от гърци, картагенци и византийци.

С течение на времето отбранителните функции на мястото започват да губят значението си и градът е премества надолу по склоновете.

Днес населената зона изпълва низината като сиво-жълт поток от сгради под старата църква.

Подобно на ситуацията в Матера в Базиликата, към 50-те години на ХХ век последните жители на пещерните жилища са преместени и настанени в общински жилища в края на града, а горните части на склоновете са изоставени заедно с църквата „Сан Матео“.

За разлика от Матера обаче в Шикли тези каменни жилища не са развити и превърнати в туристическа атракция. Тук те са обрасли с растителност и са напълно изоставени. Опитите тази зона да се превърне в археологически комплекс като че ли са замрели.

Вместо тях, Шикли предлага елегантността на бароковите си сгради, построени след голямото земетресение от 1693 г., което опустошава голяма част от Сицилия – само в Шикли тогава умират 3000 дши.

Подобно на другите градове в района, Шикли е построен наново от нулата и историческият му център е издържан в сицилиански бароков стил. Днес просто е приятно човек да скита из него и да се наслаждава на гледките.































































































































































































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive