Friday, October 4, 2019

Ливанската Дева Мария, Хариса (Our Lady of Lebanon, Harissa)

Светилището на Ливанската Дева Мария е място за поклонение в района на Хариса. Светилището принадлежи на Маронитската патриаршия, която поверява управлението му на Конгрегацията на ливанските мисионери маронити от основаването му през 1904 г. Това е едно от най-важните светилища в света, почитащи Мария – майката на Иисус. Светилището е увенчано с огромна 15-тонна бронзова статуя, чиято височина е 8.5 м и има диаметър от 5 метра. Бронзовата Богородица протяга ръце към Бейрут.

Светилището на Ливанската Дева Мария привлича милиони християни, но и мюсюлмани от цял ​​свят. 50-ият юбилей през 1954 г. е и стогодишнина от създаването на католическата догма за Непорочното зачатие. По време на тези празненства папа Пий XII изпраща своя представител – кардинал Анджело Ронкали (който по-късно ще стане папа Йоан XXIII) в Ливан. Папа Йоан Павел II посещава Ливанската Дева Мария през 1997 г.

Ливанските християни, както и друзите и мюсюлманите са особено предани на Мария – майката на Иисус. Маронитският патриарх на Антиохия я нарича „кралицата на Ливан“ през 1908 г., след като светилището е завършено. С изглед към залива Жуние, светилището се е превърнало в основна туристическа атракция. Туристите могат да се качат на кабинковия лифт от град Жуние, за да стигнат до върха на Хариса.

Статуята на Ливанската Дева Мария тежи 13 тона и е изработена във Франция от бронз. Боядисана е в бяло. Издигната е през 1907 г. на 650 метра надморска височина на хълм в село Хариса, на 20 км северно от Бейрут, в чест на Ливанската Дева Мария. Земята е дарена от Юсеф Хазен. Статуята е съставена от седем части, които са сглобени върху каменна основа с долен периметър 64 м, горен периметър 12 м и обща височина 20 м. Височината на статуята е 8.50 м, а диаметърът ѝ е 5.50 м. Статуята и светилището са открити през 1908 г. и тя се е превърнала в основна поклонническа дестинация.

Апостолският нунций (извънреден и пълномощен посланик на Ватикана и представител на Папата) в Ливан, както и резиденциите на патриарсите на четири Източни католически църкви са в близост до светилището на Ливанската Дева Мария.



























Новата църква













Прословутият ливански кедър




Новата църква


Бейрут


Бейрут


Бейрут


Бейрут


Бейрут






Хариса 








Новата църква


Въжената линия


Въжената линия, която минава на сантиметри от балконите и прозорците на апартаментите

No comments:

Search This Blog

Blog Archive