Thursday, April 13, 2023

Храмът на Ком Омбо (Temple of Kom Ombo)

Разположен на брега на Нил в едноименното село, Ком Омбо е уникален в Египет като двоен храм - посветен на две божества - Собек и Хор.

Един от най-необичайните храмове на Древен Египет, Ком Омбо е построен основно по време на династията на Птолемеите от 180 - 47 г. пр. Хр., макар да има доказателства, че е стъпил върху по-ранен храм.

Храмът е уникален с посвещаването си на две различни божества: местния бог с глава на крокодил Собек и първия "бог на царството" - богът с глава на сокол Хор Старши (наричан още Харорис). Това двойно посвещение е било умишлено. Храмът-близнак е не само архитектурно дублиран с два набора от дворове, хипостилни зали и светилища, но и символизира местните и универсалистките теми, които двете различни божества са представлявали.

Въпреки че голяма част от храма Ком Омбо е разрушена през хилядолетията, той е частично реконструиран и в него все още се намират редица добре запазени и очарователни релефи, включително някои сложно издълбани колони и фризове, разделени между двамата богове. Разположението на комплекса - освен че е двоен храм - е подобно на това на храма в Едфу.

До неотдавна река Нил е била местообитание на крокодили, от които древните египтяни естествено са се страхували. Съществувало обаче древно вярване, че ако се поклонят на животното, то няма да ги нападне, а в Ком Омбо имало и малък басейн, в който се отглеждали влечуги. Една от основните забележителности при посещението на този храм е Музеят на крокодилите, където са изложени някои от стотиците мумифицирани крокодили, намерени в района, заедно с интригуващи обяснения.




















Библиотеката


Складовете на храма на заден план












Медицинската зала

Хирургичните инструменти


Хирургичните инструменти


Нагледна илюстрация какво се прави с враговете и нашествениците




Кладенецът за следене на нивото на р. Нил

Музеят на крокодила

Музеят на крокодила

Мумифицирани крокодили

Музеят на крокодила


No comments:

Search This Blog

Blog Archive