Wednesday, April 12, 2023

Гробницата на Рамзес IX в Долината на царете (Tomb of Ramesses IX)

Гробница KV6 в Долината на царете в Египет е мястото на последния покой на фараона от 20-ата династия Рамзес IX. Археологическите данни и качеството на украсата в нея обаче показват, че гробницата не е била завършена навреме за смъртта на Рамзес, а е била приключена набързо.

Тя се намира в централната част на долината. Нейният необичайно широк вход се намира между и малко над тези на две други особено интересни гробници: KV5 и KV55.

В архитектурно отношение гробницата продължава стила на Рамзесите, въпреки че някои от декорациите не са напълно традиционни. Въпреки че царят е управлявал 18 години, само първият коридор е бил напълно украсен към момента на смъртта на фараона, а коридорът отвъд колонната зала е бил набързо разширен, за да побере саркофага на царя.

KV6 е отворена още от древността, за което свидетелстват графитите, оставени по стените ѝ от римски и коптски посетители. Макар че самият саркофаг отдавна е изчезнал, мумията на Рамзес IX е една от намерените през 1881 г. в скривалището в Дейр ел-Бахри.

Разположена на общо разстояние 105 метра в склона на хълма, гробницата започва с порта и плитка спускаща се рампа. След рампата следват три последователни участъка от коридор. Първият от тях има четири странични камери – по две от всяка страна – но нито една от тях не е украсена или завършена.

В края на коридорите има три камери. Първата от тях е украсена с ритуала "Отваряне на устата" и е възможно тук да е била изкопана шахта за кладенец, ако строителите са имали повече време. Втората камера съдържа четири големи колони, но нито изсичането, нито работата по украсата са били завършени.

В далечния край на тази камера рампа се спуска към същинската погребална камера, където е бил поставен саркофагът на фараона (на пода е издълбан правоъгълен участък, за да се побере).

Известен още като Остраконът на гробницата на Рамзес IX е древноегипетски остракон, изработен от светъл варовик. На него е изписан планът на гробницата на фараона Рамзес IX в Долината на царете и датира от 20-та династия (около 1100 г. пр. Хр.). Остраконът е изписан върху шишенце с приблизителни размери: дължина 0,66 м и широчина 0,2 м; намерен е в гробницата KV6.

"Планът на гробницата", наподобяващ чертеж, не е проект на плана за строеж на гробницата, а е запис, направен след построяването ѝ с бележки и с размерите. Композицията от прави линии използва предимно 90-градусови ъгли, но оформлението на проекта е съобразено и с линейната форма на стъкленицата (като по този начин се налагат отклонения от 90-градусовите прави ъгли).

Таванът е сводест и е украсен с великолепни изображения на богинята Нут. На страничните стени са изобразени сцени от Книгата на пещерите и Книгата на земята. На далечната стена на погребалната камера е изобразен Рамзес на своята лодка, заобиколен от множество богове. Жълтото, тъмносиньото и черното, използвани за украсата на тази камера, са визуално забележителни и необичайни сред украсата на гробниците в Долината.

На външния надпис е изобразен слънчев диск със скарабей, на който царят се покланя заедно с Изида и Нефтида. На северната стена на първия коридор са изобразени царят, принасящ жертви пред Ре-Хорахти и Озирис, сцени от "Книгата на мъртвите" и жрец на Иун-Мутеф пред Озирис. На южната стена царят е изобразен в киоск – в нетрадиционна сцена принася жертви на форма на Амон-Ре-Хорахти с четири овнешки глави и на Меретсегер – богинята на Западната планина.

На тази стена е илюстриран първият раздел на "Книгата на пещерите". От първия коридор има четири ниши, които показват имената на царете върху скобите, а първата от тях вдясно може би е била прекъсната, защото се е сблъскала с намиращата се до нея гробница KV55. Таванът е украсен с лешояди и с имената на царя.

Във втория коридор са изобразени сцени от "Литаниите на Ре" (изобразяващи слънцето в 75-те му форми по време на нощното му пътуване), "Книгата на мъртвите" и "Книгата на пещерите". Астрономическият таван показва съзвездия и списъци.

Външният надпис на третия коридор изобразява слънчев диск, съдържащ бог с глава на овен и павиан, на който се кланя царят, следван от 5 богини от двете страни. На южната стена има сцени от "Амдуат" с изображения на божества от подземния свят и някои графити. На отсрещната стена има сцени на царя, принасящ жертви на Маат, Птах и царя като Озирис, с още йератични графити. Астрономическият таван показва изображения на божествени барки и процесии на богове в жълто на тъмносин фон.

Преддверието, или помещението с кладенеца, илюстрира жреци на Иун-Мутеф, които изпълняват ритуала "Отваряне на устата", като вляво от вратата е изобразен овен, а вдясно – ибис. Върху външния надпис на четириетажната зала има крилат диск и имената на царя, но иначе тя е оставена без украса.

Гробницата се простира отвъд залата с пилони и коридора, който при смъртта на краля е превърнат в погребална камера. На входа на погребалната камера върху тавана диск изобразява бог с глава на овен, обожаван от четири павиана. От вътрешната страна на вратата е изобразена богиня и мумифициран Геб вляво. На южната и северната стена са изобразени сцени от "Книга на пещерите", "Книга на земята" и "Амдуат". Таванът е подобен на този в погребалната камера на Рамзес VI, като показва Нут, поглъщащ слънцето, в двойна сцена от "Книгата на нощта". Божествената барка е теглена от чакали.







































No comments:

Search This Blog

Blog Archive