Sunday, April 9, 2023

Езерото Насър и голямата язовирна стена (Nasser lake)

Едно от най-големите изкуствени езера в света, езерото Насър е кръстено на египетския президент Гамал Абдул Насър, който има голяма заслуга за създаването му. Президентът Насър решава да построи високия язовир в Асуан през река Нил, като образува езеро с дължина около 550 км.

Високият язовир в Асуан, който създава това огромно езеро, е по-новият от двата язовира в околността. По-старият от тези язовири е известен като Асуанския нисък язовир или просто Асуанския язовир. Завършен през 1902 г., по-старият язовир почти е прелял до средата на ХХ век, въпреки че е бил повдиган два пъти. Вместо да го вдигнат за трети път, през 60-те години на ХХ век властите избират да построят Асуанския висок язовир нагоре по реката. Язовирът се оказва смесена благословия, като осигурява на някои жители вода за напояване и пиене, но принуждава хиляди други да се преместят на по-високи места.

В крайна сметка Асуанският висок язовир се оказва много по-ефективен от своя предшественик - толкова ефективен, че изграждането му поражда още едно мащабно усилие. Древният египетски храм Абу Симбел се намира на пътя на надигащите се води от новия язовир. През 60-те години на миналия век историческият обект е буквално разглобен парче по парче и отново сглобен на ново място, за да се избегне потапянето му. Високият язовир в Асуан обаче не се оказва имунизиран срещу преливане. В края на 90-те години на миналия век високите нива на валежите водят до появата на нови езера в региона.

Името на езерото Насър технически се отнася само за частта от това езеро в Египет. Суданците предпочитат да наричат своята част от езерото езеро Нубия.

Простиращо се на юг на повече от 500 км от Високата язовирна стена и достигащо дълбочина над 180 м, езерото Насър е най-голямото изкуствено езеро в света.

Около 800 000 нубийци са разселени, като много от тях се заселват в Асуан, а десетки древни храмове трябва да бъдат внимателно преместени.

В езерото Насър виреят крокодили, които са една от най-важните туристически атракции в езерото, а ловът на крокодили е забранен от египетския закон.

Тъй като е стратегически обект, е разрешено да се снима на едно-единствено място, без камери и без зум.

Нил след язовирната стена, която в основата си е малко по-малко от километър широка, построена със заем от СССР, след като МВФ отказва под натиска на САЩ.

Паметникът във формата на лотус

Нил на север от стената

Част от стената

Нил на север от стената

The view point

Kalabsha Temple

Езерото Насър

Част от стената на язовира

Езерото Насър

Езерото Насър

Езерото Насър

Kalabsha Temple

Лотусът


No comments:

Search This Blog

Blog Archive