Thursday, April 13, 2023

Гробницата на Рамзес IV в Долината на царете (Tomb of Ramesses IV)

Гробница KV2, открита в Долината на царете, е гробницата на Рамзес IV и е разположена ниско долу в главната долина, между KV7 и KV1. Тя е отворена през древността и съдържа голямо количество графити.

Гробницата е била една от около единадесетте гробници, отворени за ранните пътешественици. KV2 съдържа втория по големина брой антични графити (след KV9), като 656 отделни графита са оставени от древногръцки и римски посетители. Тази гробница съдържа и около 50 примера на коптски графити, повечето от които са изрисувани върху дясната стена до входа, Гробницата вероятно е била използвана като жилище от коптски монаси, а по стените на гробницата има и изображения на коптски светци и кръстове.

Първоначално замислена да бъде много по-голяма, KV2 е съкратена на 89 метра при ранната смърт на фараона (1147 г. пр. Хр.) и една зала с пилони е превърната в погребална камера. Саркофагът е на мястото си, като таванът над него е изпълнен с великолепна богиня Нут.

Датира от около 1140 г. пр. Хр.

Подобно на други гробници от 20-та династия, KV2 е разположена по права ос. Наследниците на Рамзес III от тази династия строят гробници, които следват този модел, и повечето са украсени по сходен начин една с друга. Гробницата е с максимална дължина 88,66 м и се състои от три бавно спускащи се коридора. След това следва разширена камера, а след това и погребалната камера. След погребалната камера се намира тесен коридор, заобиколен от три странични камери.

Гробницата е в по-голямата си част непокътната и е украсена със сцени от Литанията на Ра, Книгата на пещерите, Книгата на мъртвите, Книгата на Амдуат и Книгата на небесата.































No comments:

Search This Blog

Blog Archive