Sunday, November 4, 2018

Духовно-исторически център „Св. Паисий Хилендарски” в Банско (Spiritual-historical center “St. Paisiy Hilendarski” in Bansko)

В Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски” е направено точно копие на килията в Хилендарския манастир в Атон, където Паисий пише „История славянобългарска“ (1762 г.).


Точно копие на килията в Хилендарския манастир в Атон, където Паисий пише „История славянобългарска“ (1762 г.).




Хаджи Вълчо - единият от братята на Паисий, който е търговец и изкарва парите, за да поддържа другите двама братя - Паисий и Лаврентий.




Лаврентий е най-възрастният от тримата братя, с 20 години по-стар от Паисий. Светското му име е Лазар. Замонашва се в Света гора и там се изучава. По-късно, като образован духовник, е избран за игумен на Хилендарския манастир. По негово внушение брат му хаджи Вълчо става ктитор на Хилендарския и на Зографския манастир. Пак под негово влияние Петър става монах под името Паисий. Той е съдействал на Паисий в работата му върху „История славяноболгарская“. Самият Лаврентий е ревностен таксидиот и духовник, който кръстосва българските земи – поучава, изповядва и води поклонници от Северна България, Тракия и Поморавия.




Възстановка на параклиса „Св. Иван Рилски“, който е построен от хаджи Вълчо за Паисий, за да не губи време и да се посвети на делото си.









No comments:

Search This Blog

Blog Archive