Saturday, November 24, 2018

Остия Антика (Ostia Antica)

Остия Антика е огромен археологически комплекс (над 10 хиляди акра) на около 30 км от Рим. Това е античен римски пристанищен град, който е имал 100 хиляди жители, а днес е една от забележителните туристически атракции на Италия. Близостта ѝ до града я прави популярна дестинация за еднодневна екскурзия от Рим.

Със стотици добре запазени сгради и художествени произведения, Остия Антика може да се смята за римския еквивалент на Помпей. За разлика от Помпей обаче Остия не е разрушена от вулканично изригване – тя просто запада през вековете.

Днес е възможно да се разгледат останките от древни театри, храмове, апартаменти, бани, публични домове и други части на всеки един град. Посетителите могат да усетят атмосферата на древния град, докато се разхождат по калдъръмени те улици между останките от магазини и таверни, където нарисуваното „меню“ продължава да се вижда по стените.

В допълнение на руините, на място в комплекса има и малък музей, в който са събрани художествените произведения и артефактите, открити при разкопките в Остия, включително статуи на богове и императори, както и различни саркофази.

Смята се, че Остия е основана още през VII век пр. Хр., но най-старите археологически находки датират само от IV в. пр. Хр., а най-старите сгради (например Капитолия) са от III в. преди Хр.. Остия остава твърде незначителна до I век, когато промените, въведени от Юлий Цезар и Тиберий водят до засилването на влиянието на града като растяща урбанизирана зона и пристанище близо до Рим.

Останките от Остия са свидетелство за нейното значение: голям театър, множество бани и храмове, таверни и ханове, а дори и фар. Пикът на влиянието на Остия е в периода II-III век, когато населението и стига 100 хиляди души и тя е натоварено пристанище. Същевременно пристанищата съперници Чивитавекия и Портус набират сила и Остия постепенно запада. След като пристанището престава да бъде активно, градът се превръща по-скоро в жилищен район и е особено популярен като провинциално убежище за богатите римляни.

Към IX век Остия е напълно изоставена – градът приключва съществуването си след Битката при Остия, в която той е плячкосан от арабските пирати. През вековете е повече или по-малко забравен, посещаван само от онези, които искат да задигнат от руините някакво древно художествено произведение.

С Остия Антика са свързани някои интересни факти. Тук има древен еквивалент на ресторант за бързо хранене – таверна, в която мивката, мраморните щандове и нарисуваното меню продължават да се виждат. Фреската на стената показва месо, вино и зеленчуци, вероятно сочейки какво се предлага в заведението.

Освен многобройните храмове, в Остия Антика има 18 mithrae (езически храмове, посветени на бог Митра), което сочи, че тази „нелегална“ религия има множество последователи в римски времена. Много малко е известно за този загадъчен култ и някои от единствените свидетелства, с които разполагат историците, идват от мраморните олтари и надписите, открити в руините на храмовете.

Най-старата синагога в Европа е в Остия Антика. Тя датира от I век по време на управлението на Клавдий и продължава да се използва до V век. Когато е открита наново през 60-те години на ХХ век, е идентифицирана като синагога по тората върху една колона, както и по местоположението на основния вход, който гледа в посока към Йерусалим.

До амфитеатъра има голям правоъгълен форум, който някога е бил мястото, където са били разположени офисите на различни корабни компании. За да откриете правилната компания, трябва да инспектирате мозайките пред офиса, за да стане ясно какви услуги се предлагат: търговия със зърно, кожи, диви животни или… морски нимфи. Много от тези мозайки са запазени в много добро състояние и разходката около площада поднася много изненади.

Някои от другите забележителни сгради включват пекарни, публични домове и пералня. Сградите не са лесно идентифицируеми, а и няма особено много указателни табели; описанията са още по-малко, някои са избелели в течение на времето, но две пекарни са добре обозначени и продължават да имат големи зърнени мелници. Във fullo (пералнята) могат да се видят останките от басейна, в който някога са се перели дрехите, използвайки урина като „прах за пране“. Човек може само да си представя каква е била миризмата около пералнята по онова време.

Важни разкопки са правени по заповед на Мусолини в периода 1939–1942 г., и след това интересът на археолозите се засилва. Днес известен като Ostia Antica, за да се разграничат руините от съвременния град Остия, археологическият комплекс е отворен за общата публика. Комплексът е популярен сред студентите по история и археология, както и сред по-просветените туристи, но като цяло повечето посетители на Рим не са особено запознати с тази историческа забележителност. Това допринася разходката в голям този древен град да е много приятна, защото ги няма тълпите от Помпей.










































































































































































































































































































































































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive