Thursday, November 22, 2018

Базиликата на св. Мария в Трастевере (Basilica di Santa Maria in Trastevere)

Базиликата „Св. Мария в Трастевере“ вероятно е основана през III век от папа Каликст (217–222), но е построена около 350 г. при папа Юлий I (337–352). В този ранен период църквата е известна като Titulus Callisti. Частично е разрушена от пожар по време на плячкосването на Рим през 410 г., а след това е възстановена и посветена на Дева Мария от папа Целестин (422–432).

Възстановителни работи са предприети от папа Адриан I (772–795), а след това папа Григорий IV (827–844) добавя крипта, за да подслони мощите на папите Каликст, Юлий I и Корнелий, които са ексхумирани от катакомбите. Реновиране на апсидата е осъществено при папа Лъв IV (847–855) и Бенедикт III (855–858).

Църквата е изцяло построена наново през XII век от папа Инокентий II (1130–1143), използвайки материали от древните Бани на Каракала. По-голямата част от днешната сграда датира от това време, а портикът и известна част от интериора са от XIX век.

Според легендите в деня, в който се ражда Христос, поток от чисто масло потича от земята на мястото на църквата, обозначавайки идването на Божията благодат. Колона до олтара днес отбелязва мястото.

Осмоъгълният фонтан на площада пред църквата е древен римски оригинал, който е възстановен и украсен през XVII век от Карло Фонтана. Вечерно време фонтанът е популярно място за срещи на местните хора. В северната страна на площада малка уличка носи името Via delle Fonte dell'Olio в чест на чудото с маслото.

Фасадата е възстановена от Карло Фонтана през XVII век, но избледнелите ѝ мозайки са от XII и XIII век. Портикът е добавен през XIX век; вътре са изложени фрагменти от по-ранните църкви, датиращи от IV и IX век. Те са открити при разкопки под пода на църквата, който е от XII век. Въпреки многото възстановителни и реставрационни работи обаче, църквата запазва средновековната си архитектура.

Вътре 22-те гранитни колони са взети от руините на римски сгради. Колона вдясно от олтара с надписа FONS OLEI бележи мястото на чудодейното потичане на масло.

Възстановените мозайки в купола на апсидата и върху триумфалната арка датират от около 1140 г. На Триумфалната арка са изобразени четиримата евангелисти, пророците Исая и Еремия, птици в клетки, представляващи греха, седем свещника и Христограма. В купола на апсидата са изобразени коронясването на Девата със светците и папа Инокентий II, който държи модел на църква.

Шестте мозаечни панела в апсидата (между прозорците) са дело на Пиетро Кавалини и са посветени на живота на Девата. Те датират от 1291 г. Вляво от олтара е параклис от 1588 г. с барокова украса. Една от фреските изобразява Никейския събор. Друго забележително художествено произведение е фреската на Доменикино, изобразяваща Успение Богородично.

В църквата се съхранява главата на св. Аполония; тук са погребани папа Каликст I и Лоренцо Кардинал Кампеджо.














































































































































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive