Monday, November 5, 2012

Палатин и римските форуми (Palatine Hill & Roman Forums)

Teatro Marcellus. Останките от Театъра на Марцел на Via del Teatro Marcellus са единствените оцелели руини от сграда, използвана само за митологични драми в древен Рим. Юлий Цезар иска да построи театър и нарежда земята, на която е театърът, да бъде почистена и изравнена, но преди да започне работата, е убит. През 23 г. пр. Хр. император Август строи театъра за племенника си Марк Марцел, който е и негов зет и е посочен за наследник. Младият Марцел умира много преди сградата да е завършена.

Театърът е построен от шуплеста, варовита скала, в полукръг, със 110 м диаметър за 10500 зрители. Построен на три нива, той представлява трите класически архитектурни стила: колоните на приземния етаж да дорийски, тези на първия – йонийски, а на най-горното ниво – коринтски. През ХІІ в. театърът става крепост, а през ХVІ в. е трансформиран в палат. По това време третото ниво на коринтските колони е отстранено и камъните са използвани за строежа на къщите в района.

Днес е останала само малка част от първоначалния театър и е голяма туристическа забележителност. Горната част на palazzo е трансформирана в скъпи апартаменти.

Circus Maximus. В долината между хълма Палатин и Авентинския хълм се простира дълъг, затревен парк, до който е Circus Maximus – най-големият от древноримските циркове. Започнат е през VІ в. пр. Хр. и става постоянна структура около 329 г. пр. Хр. Използван е от гладиатори и за драми от гръцката и римската митология, но основната му цел е за надбягвания с колесници.

Стадионът е дълъг 631 м и е широк 118 м с възможност за настаняване на 150 хиляди зрители. Колесниците са се състезавали около централна спина, на чийто връх имало ред яйца. При всяка обиколка се отстранявало по едно яйце, за да се обозначи броят изминати обиколки.

Циркът е бил и мястото на годишните Ludi – игри и атлетически състезания, свързани с религиозни фестивали. Тези игри се организирали и финансирали от богатите благородници или от държавата за хората и се посвещавали на боговете. През средновековието и Ренесанса камъните от дългия и изоставен цирк са били използвани за строеж на къщи, така че днес не е останало почти нищо освен част от спината и някои от вратите.

Най-прочутите руини са тези, които се намират между Палатин и Капитолийския хълм – имперските форуми. Форумът на Траян е построен през 112 г. за ознаменуване на римската победа над дакийците. Той е най-големият и най-великият от всички форуми. На него е издигната Basilica Ulpia, а също и голям Храм на Траян след смъртта на императора. Между базиликата и храма е имало две библиотеки. Базиликата, за разлика от християнските църкви, е била светска сграда.

Колоната на Траян. През 30-те години на ХХ век Мусолини строи булеварда Via dei Fiori Imperiali, който преминава през центъра на имперските форуми. Всичко, което остава от тези внушителни площади и сгради, са руините от двете страни на булеварда.

Merati Traianei (пазарът на Траян) са голям комплекс от руини на Via dei Fori Imperiali, в другия край на Колизеума. Оцеляващите сгради и структури, построени като интегрална част от Форума на Траян, са модел на живота в римската столица. Смятани за най-стария търговски център на света, за аркадите в Merati Traianei днес мнозина вярват, че са били административни офиси на император Траян. Магазините и апартаментите са строени на много нива. Пазарът на Траян вероятно е бил построен през 100–110 г. от Аполодор от Дамаск – архитект, който винаги следвал Траян в неговите приключения и на когото Траян поверява планирането на своя Форум, открит през 113 г. В далечината се вижда Torre delle Milizie – кулата на милицията, построена през 1200 г.

През средновековието комплексът е трансформиран чрез добавяне на нови нива, които се виждат и днес, и отбранителни елементи.

Манастир, който е бил построен по-късно в този район, е разрушен в началото на ХХ век, за да се възстановят Пазарите на Траян.

Форумът на Нерва е открит през 97 г. Строителството му започва при император Домициан (по-младия син на Веспасиан), който иска да свърже двата форума и Храма на мира.

Той строи Храма на Минерва в този твърде тесен форум, който служи за свързване на двата по-големи форума. Работата е завършена при император Нерва и носи неговото име.

Палатин е централният от Седемте римски хълма – твърди се, че там Ромул и Рем са открити в пещера и именно там Ромул основава града.

Издигайки се на 40 м над Римския форум, хълмът е бил модното място за живеене на богатите: гледките от върха са превъзходни, а се е смятало и че въздухът там е по-чист. Построени са редица палати и вили.

Сред руините на хълма могат да се видят останките от палата на Луций Септимий Север и баните, носещи неговото име. На север от тази зона са останките от двете крила, образуващи палата на Домициан и части от малък частен стадион. На северозапад са останките от Къщата на Ливия, жената на Август.

През средновековието на хълма са строени църкви и манастири.

През ХVІІІ в. при разкопки са разкрити останки от поселище от Бронзовата епоха, както и руините на къща, за която се вярва, че е рожденото място на Август – първия римски император.

През 2007 г. е открита пещера, за която се вярва, че е пещерата на Ромул и Рем, но по-вероятно е да е нимфариум или триклиниум, датиращ от времето на Нерон.

Римският форум (Forum Romanum) е правоъгълен форум, заобиколен от руините на няколко важни древни държавни сгради. Гражданите на древния Рим са наричали това пространство, първоначално пазар, Forum Magnum, или просто Forum.

През ХVІІ в. кардинал Фарнезе създава първите частни ботанически градини в света.

Римският форум в продължение на векове е центърът на обществения живот: мястото на триумфални процесии и избори, публични речи, и гладиаторски борби, както и ядрото на търговските дела. Статуи и паметници почитат великите мъже на града. Бил е наричан и най-известното място за срещи в света и в цялата история. Разположен е в малката долинка между Паратин и Капитолийския хълм, форумът днес е руина от архитектурни фрагменти и археологически разкопки, привличащи милиони туристи.

Arco di Tito – Арката на Тит е почетна арка от І в. на Via Sacra, на югоизток от Римския форум. Построена е около 82 г. от римския император Домициан малко след смъртта на по-големия му брат Тит, за да се почетат победите на Тит, включително Обсадата на Йерусалим през 70 г.

Арката на Тит осигурява общия модел за много триумфални арки, издигнати след ХVІ в. и може би най-известната, вдъхновена от нея, е Триумфалната арка в Париж от 1806 г., завършена през 1836 г.

Via Sacra (Свещеният път) е основната улица на древен Рим, водеща от върха на Капитолийския хълм през някои от най-важните религиозни храмове на Форума (там тя е най-широката улица) до Колизеума. През V в. пр. Хр. пътят е подкрепян от укрепление под него, за да го предпазва от дъжда. По-късно е павиран и по време на Нерон е обграден от колонади.

Първият от римските форуми е започнат от Юлий Цезар през 46 г. пр. Хр. и е завършен от Август. Форумът е разширение към Римския форум и Храмът на Венера е построен там със статуя на Цезар пред него. Той се превръща в популярен обществен площад и точно преди убийството на Цезар Сенатът се съгласява да се премести там.

След убийството на Цезар наследникът му Август започва война с Брут и Касий и след победата си над тях поставя основите на втория от имперските форуми с храм, посветен на Марс Отмъстител. Форумът на Август е построен под прав ъгъл от този на Юлий Цезар и има дълбоки галерии с колони, излизащи на големи екседри. Използван от обществеността и от сенаторите, основната му функция била на съдилище.

През 75 г., след завладяването на Йерусалим, император Веспасиан нарежда построяването на Храма на мира. Неговият двор е градина, изпълнена със статуи и езера, и няма гражданска функция, така че не се е смятал сам по себе си за форум, но е бил любимо място за срещи на съпругите на различни римски официални лица.

Римският форум е източник на вдъхновение за художниците през вековете. Особено забележителен пример е Джанбатиста Пиранези, който създава (1748 –1776) поредица от 135 офорта: Vedute di Roma (Гледки от Рим), в които Форумът заема централно място. Много от характеристиките, документирани в пейзажите на Пиранези, днес вече са изчезнали.

Арката на Септимий Север

No comments:

Search This Blog

Blog Archive