Tuesday, March 26, 2019

Плажът Изтузу (Iztuzu Beach)

Плажът Изтузу, или Плажът на костенурките, е дълъг 4,5 км и се намира близо до Далян в провинция Мула в Югозападна Турция. Плажът е тясна ивица, която формира естествена бариера между сладководната река Далян и Средиземно море. Това е едно от основните места, в които дълговратите костенурки Карета карета снасят яйцата си в Средиземно море. Тези костенурки са включени в Червената книга на застрашените животни. По тази причина плажът е със статут на защитена територия от 1988 г. и е част от по-големия район със специална защита Köyceğiz-Dalyan. Това са близо пет километра пясък, простиращ се от планината до делтата на реката без никакви къщи, магазини или хотели.

През деня хората плуват, разхождат се, пекат се на слънцето и слушат мелодията на разбиващите се вълни, но нощем се спуска бариера и плажът става недостъпен за хора, тъй като е запазен за костенурките Карета карета – един от най-старите оцелели видове на света, които снасят яйцата си на него от края на април-началото на май до септември.

Плажът Изтузу е второто по важност място за застрашените дълговрати костенурки в Турция. Неколцина турски и европейски еколози, вдъхновени от английската „дама на костенурките“ Джун Хаимоф спасяват Изтузу от съвременното строителство. В продължение на няколко лета Хаимоф живее в дървена къщичка на плажа заедно със семейства от града и наблюдава огромните женски костенурки да копаят гнездата си, а дори спасява една от тях от размахващ нож местен мъж, който искал черупката ѝ за люлка). Тя спасява и много новоизлюпени костенурки, които са дезориентирани от изкуствените светлини и шумовете от дървените къщички. В крайна сметка тези вилички са демонтирани, но без еколозите да знаят, е дадено разрешение за много по-увреждащ околната среда ваканционен комплекс. Когато на плажа пристигат булдозерите, Хаимоф изпраща спешна телеграма до WWF. Принц Филип като президент на WWF иска от турския премиер да забави строителството и да позволи да се осъществи изследване за оценка на въздействието върху околната среда. Това е направено, премиерът на Турция се намесва и през лятото на 1988 г. плажът заедно с района на червения бор и сладководните блата и горите получава статута на зона със специална екологична защита, а строителният проект е спрян.

Новините за Далян и неговите костенурки се разпространяват бързо и скоро градчето става туристически център. През летния сезон до 5 хиляди души посещават плажа и много от тях са еднодневни посетители, които пристигат с големи кораби, прехвърлят се на речни лодки, за да посетят различни места около Далян, и накрая се озовават на плажа Изтузо. Въпреки този прилив на туристи, защитата, която включва обозначена зона, където са гнездата на костенурките и където е забранено копаенето за поставяне на чадъри или лежането на плажа, както и дълга една миля зона, забранена за моторници и джетове, върши работа: 21-годишна мониторингова програма за костенурките, предприета от екип от учени от Университета на Памуккале, показва, че популацията е стабилна и че броят на гнездата леко се увеличава. Студентите откриват гнездата, поставят метални решетки върху тях, за да попречат на лисици или кучета да изровят яйцата, и са на разположение, когато малките костенурки се излюпят.

Туристическите обекти в двата края на плажа са минималистични, за да се ограничи въздействието им върху околната среда. Съблекалните, кафенетата, шезлонгите (чийто максимален брой е 850) и пътеките са направени от дърво, покривите са сламени; душовете, тоалетните и кафенетата се обслужват със солена вода, а отпадните води се изнасят всекидневно.
Има много кошчета за боклук с отделни контейнери за рециклиране на отпадъците в края на делтата и кметството, което управлява тези обекти, използва приходите от шезлонгите, входната такса за плажа и кафенетата, за да почиства всекидневно брега, да осигурява работа на местните хора и да финансира услугите в града.

Най-екологичният начин да се стигне до плажа е с колело, но това изисква доста усилия, защото пътят се катери по планината, откъдето се разкриват панорамни гледки към плажа и езерата. Има и кооперативи, които предлагат dolmus (минибуси), минаващи по същия път, както и цяла флота от кооперативни водни таксита, които плават със скорост 5 мили в час през тръстиките в блатата. Тази скорост е максималната разрешена в делтата, но патрулите са рядкост и еколозите са притеснени, че състоянието на тръстиките се влошава, особено в устието на реката, най-вече заради вълните от мощните и бързо движещи се лодки.

На брега обаче има 24-часови патрули, които гарантират, че изискванията на масовия туризъм и на костенурките Карета карета, превърнали се в неофициалното лого на Далян, ще бъдат балансирани. Най-голямата заплаха за оцеляването на дълговратите костенурки Карета карета е на пясъчните плажове, където започва животът им. Този проблем е една от най-критично важните точки в екологичния дневен ред в Турция. На плажа Изтузу годишно има около 300 гнезда на костенурки. В близост има и клиника за лечение на болните костенурки. Бившата дървена къщичка на Джун Хаимоф е върната на плажа и е трансформирана в малък музей, а през май 2011 г. Хаимоф е наградена от кралица Елизабет II за усилията ѝ за запазване на околната среда и на костенурките Карета карета в Турция.

Дълговратите костенурки Карета карета имат много голяма и много силна челюст. Черупката им е твърда, без ръбове и с формата на сърце. Предните им крака са къси и дебели с 2 нокътя, а задните може да имат 2 или 3 нокътя. Черупката им е червено-кафява с жълто-кафяв нагръдник. Черупките им са от 80 до 110 см дълги; тежат от 70 до 170 кг. Карета карета са предимно месоядни и се хранят с ракообразни животни, които живеят на дъното на морето. Силната им челюст им помага лесно да чупят ракообразните; твърди се, че ако човек ядоса такава костенурка или ѝ причини някаква вреда, тя много лесно с един замах може да откъсне ръката му. Снасят яйца на 2 до 4 години и правят от 3 до 6 гнезда на сезон, приблизително на 12 до 14 дни. Снасят средно между 100 до 126 яйца във всяко гнездо. Малките костенурки се излюпват след около 60 дни, но само 10% от снесените яйца оцеляват. Според изчисленията има от 40 до 50 хиляди снасящи яйца женски костенурки Корета карета.











































No comments:

Search This Blog

Blog Archive