Wednesday, March 27, 2019

Ефеските къщи на терасите (Ephesus terrace houses)

Ефеските къщи на терасите са разположени на хълма срещу храма на Адриан и са наречени и „къщите на богатите“. Те са важни, защото дават информация за семейния живот през Римската епоха. Построени са по Хиподамския план на Ефес, според който улиците се пресичат под прав ъгъл.

На трите тераси в долната част на хълма има шест жилища. Най-старата сграда датира от I век пр. Хр. и е била използвана като жилище до VII век.

Къщите на терасите в Ефес са покрити с предпазен покрив, мозайките по подовете и фреските по стените са консервирани и целият комплекс е отворен за посещение срещу отделен билет.

Къщите имат вътрешни дворове (перистили) в центъра, които не са покрити с покрив. Повечето от тях са на два етажа, но горните етажи са се срутили през епохите. На наземния етаж са разположени дневните и трапезариите, които имат изход към вътрешния двор, а на втория етаж са спалните и стаите за гости.

Отоплителната система на къщите на терасите е същата като в баните. Глинени тръби под пода и зад стените пренасят гореща вода във вътрешността на сградите. Освен това тези домове имат както топла, така и студена вода. Стаите нямат прозорци, а се осветяват от светлината, идваща от открития перистил, така че повечето от стаите са сумрачни. Разкопките на къщите на терасите започват през 1960 г. и досега са разкрити два жилищни комплекса – Източен и Западен. Възстановяването на къщите е дълъг процес, който продължава и днес, и всяка година има по нещо ново, което да се види.

В класическия период (от VI до IV в. пр. Хр.) районът е използван като гробище. Около 200 г. пр. Хр. с помощта на масивни каменни стени са образувани трите тераси на хълма, на който по-късно се появяват къщите на терасите. На най-северната тераса през I век пр. Хр. вече е построена представителна къща. В процеса на строежа на римските сгради конструкциите от елинистичния период са разрушени и изравнени със земята.

Няколко стенописа в къщите на терасите са рисунки и графити, които дават представа за всекидневния живот на обитателите. Рисунките показват предимно гладиатори, карикатури и животни. Графитите включват имената на хора, стихотворения и декларации в любов. Особено интересна е група от 30 списъка, изреждащи стоки и вещи от първа необходимост във всекидневието, включително техните цени (например лук – 3 аса, кимион – 1/2 ас, вход в термалните бани – 12 аса).

Източният комплекс, заемащ площ от около 2500 кв. м., се състои от частни къщи, построени на три тераси. Най-забележителната сграда е наречена „домус“ и е вила, обитавана от богати хора; има и няколко къщи, принадлежали на граждани „средна ръка“. Всяка от къщите е с отделен вход от улицата.

Домусът е двуетажна къща, която принадлежи на богато семейство. Разположена е на втората тераса. От нея са запазени няколко стаи, включително дворът, една зала, трапезария и частна базилика. Дворът (перистилът), заобиколен от йонийска колонада, е построен в началото на I век. Къщата е възстановена след земетресение през 37 г. и е модифицирана около 300 г., когато са добавени цветни мраморни облицовки и фонтан в южната страна на перистила. В залата (ойкос) има ниша с фонтан, покрит с цветни мраморни плочи. Стаята на юг от залата е идентифицирана като частна базилика.

Западният комплекс се състои от поне пет луксозни вили с перистили (вътрешни дворове), които са идеално запазени до наши дни. Много от стаите продължават да са украсени с фрески и художествени произведения, открити при археологическите разкопки. В тази част всички къщи имат течаща вода и са открити следи от бани, оборудвани с вани.

В този комплекс е открита най-голямата колекция от древни мозаечни подове от римския период в Западна Турция. Повечето от мозайките, датиращи от началото на I век до първата половина на III век, представляват геометрични модели, представени с малки черни и бели камъни – много ясна връзка с мозайките в Италия. Няколко многоцветни и фигуративни мозайки изобразяват Тритон, Нереидите, Дионис, Медуза и лъв.

Една от най-големите вили в Западния комплекс е двуетажна къща с перистил, построена през I век и променена през II век. Тя има 12 стаи на първия етаж, а цялото обитаемо пространство е 900 кв. м. Сред запазените стаи има вестибюл, хол, кухня и баня с вана. В зоната на тази вила може да се видят орнаментирани подови мозайки и стенни фрески, изобразяващи Херакъл, Ариадна, Ерос, паун и флорални мотиви.

Втората вила в този комплекс също е построена през I век. Най-интересните ѝ елементи са фреските, изобразяващи две фигури на Ерос и птици, както и мозайка с Нереида. В тази вила има и стъклена мозайка, която украсява свода на ниша. Уникалната мозайка е открита разбита на пода и е внимателно възстановена.

Къща с перистил в тази част на комплекса на къщите на терасите изпъква с фрески, които представят Аполон и музите, и датират от около 450 г. В друга къща в североизточния ъгъл на комплекса една фреска, открита в отлично състояние, изобразява седналия Сократ. Днес тя е изложена в Музея на Ефес в гр. Селчук.

Тъй като възстановителните и реставрационните работи във вилите продължават, посетителите могат да видят усърдната работа на археолозите. Заради изобилната пръст комплексът е доста прашен, но охраната периодично почиства табелите и перилата.

Комплексът е отворен всеки ден: през летния сезон (април–октомври) от 8 до 18:30 ч, а през зимата (ноември–март) от 8 до 16:30 ч.

Снимките следват зададения маршрут за посетителите през входа в основата на хълма към изхода в горния край на комплекса.





































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive