Tuesday, July 2, 2019

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Киришхане, Одрин (The Church of Sts. Constantine and Helena in Edirne)

Църквата "Св. св. Константин и Елена“ е една от двете църкви на Българската православна църква в Одрин. Втората църква в града е тази на св. Георги. Църквата "Св. св. Константин и Елена" е построена през 1869 г. за удивително кратък период – само седем месеца. Храмът е финансиран от българи от Македония и Тракия.

Българската патриаршия е най-старата славянска православна църква с около 8 милиона вярващи. Тя е призната за независима църква от Константинополската патриаршия през 927 г. Покровителите на църквата в Одрин са римският император Константин – светецът на православната църква, и майка му Елена, смятана за светица и в католическата, и в православната църква.

Сградата е идеален пример на православната архитектура за онзи период. Тя е трикорабна псевдобазилика, т.е. централният ѝ кораб е малко по-висок от двата коридора и има един-единствен скатен покрив, покриващ и трите кораба. Площта на сградата е около 600 кв.м. Стените са издигнати от камъни, а две колонади поддържат покрива отвътре.

През 1888 г. митрополитът на Одринската българска православна общност Евстатий е погребан в източната част на църквата. Неговият надгробен камък е преместен близо до главния вход на сградата по време на обновяването през 2008 г.

След Втората Балканска война през 1913 г. българите са изгонени от турската област Тракия и в резултат църквата е изоставена и започва да се разпада. Едва през 2006 г. е постигнато турско-българско споразумение за обновяване на храма. След дълги години на пренебрегване, през 2008 г., църквата е цялостно ремонтирана с частично финансиран от българската държава.

Българските власти даряват 400 хил. евро за ремонта и 70 хил. лв. за иконостаса, който е украсена със 74 икони. Той е създаден въз основа на снимки на оригиналния иконостас от 30-те години на ХХ век.

По време на реконструкцията са открити няколко исторически надписа. Един от тях отбелязва дните на руско-турската война (1877–1878), когато Одрин е завзет от руснаците. Руският текст на надписа провъзгласява: "Към паметта на братството, от руснаците до българите, септември 1878 г.". Този надпис в момента се намира над източния вход на църковния двор. На входа на църквата, от западната страна на сградата, има надпис на български език, посветен на освещаването на църквата през 1869 г.

На 14 септември 2008 г. църквата е повторно открита за вярващите. Българският патриарх Неофит присъства на тържествата заедно с представителите на властите на двете държави: българския премиер Сергей Станишев и турския министър на туризма Гюнай Ертурул. След речите и молитвите участниците засаждат дървета в градината на църквата.


















































No comments:

Search This Blog

Blog Archive