Friday, May 16, 2014

Белчин (Belchin)

Село Белчин се намира на 15 км от Самоков.
 Там с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, от „Главболгарстрой“ е построена крепост, чието древно име не е известно, но днес е наречена Цари Мали град.


Разкопките са започнали през 2007 г. и намерените артефакти са изложени в музея на място.



Комплексът не работи в понеделник, а „релсовото транспортно съоръжение“ работи само от сряда до неделя, от 9 до 16:30 ч с прекъсване от час и половина между 12 и 13:30 ч.


Изкачването и слизането с него отнема по 3 минути в едната посока; кабинката побира 8 човека.


Всичко това при повече хора прави безсмислено чакането.

Тогава на разположение са две пътеки нагоре към хълма, на който е разположена крепостта: Пътеката на здравето (410 м) и Туристическата екопътека (860 м).


Гората току-що се разлиства и е прекрасна, но отбелязаният среден наклон на Туристическата екопътека (15%) изобщо не отговаря на действителното положение, така че не малко хора ще бъдат неприятно изненадани.


Пътеката на здравето е с официално обявен наклон от 25%, но е много по-стръмна и не за всеки.


На върха на хълма са оформени две зони. Едната е „Детският атракцион“.


Съоръженията за игра и дървените статуи създават приятна атмосфера и наистина радват децата.


Най-привлекателен обаче е висящият дървен мост, който с еднакво удоволствие се ползва и от децата, и от възрастните.


Входният билет за комплекса на крепостта е: 4 лв. за възрастни, 2 лв. за деца и пенсионери, децата до 7-годишна възраст и хората с увреждания могат да влязат безплатно, а вторник входът е безплатен за всички.


В цената на билета влиза входът в комплекса Цари Мали град и в етнографския музей в селото.


Пред комплекса е направена площадка за наблюдение, която разкрива превъзходна гледка към Самоковското поле.


Най-близо до входа е възстановката на средновековна църква „Възкресение Христово“. Оригиналът е бил построен по времето на презвитер Йоан от Белчин.


Забележителното на тази църква е фактът, че тя е приютила мощите на св. Йоан Рилски при пренасянето им от Търново към Рилския манастир през 1469 г.


До нея е построен и баптистерий, или кръщелня – пристройка към църквата, където в първите векове от признаването на християнството се е извършвал ритуалът на светото кръщение. В кръщелнята се намира писцината (басейнът) с формата на кръст и отвор на дъното за източване на водата.


Изложен е и оброкът на св. Спас. По време на османското владичество на местата, където църквите са разрушени, се появяват „оброци“, т.е. извори, скали, по-характерни стари дървета се превръщат в храмове. С поставянето на каменен или дървен кръст тези обекти стават свещени места.


В първата кула музеят представя праисторията, късноантичния период (ІV–VІ век) и бита и поминъка на хората в района.


Съвременна възстановка на тракийска двуколка – колесница от района на с. Караново, Новозагорско, използвана в периода на ІІ–ІІІ век от представители на местната аристокрация.





Във втората кула експозицията продължава с керамика, нумизматика и въоръжение.

Петата кула е посветена на военното дело и е увенчана с бойна площадка.


Шестата кула е „художествена реконструкция на сграда 8“ – една от малкото двуетажни сгради с каменни стени на приземното ниво. Вторият етаж е паянтов градеж с дървена конструкция и плет, измазан с кал или хоросан.


По пътя към друга възстановка в селото – църква от ХІV век, която е опожарена от турците, е представена и селска колиба с място за животните.


През ХVІІ век върху основите на църквата от ХІV век е построена църквата "Св. Петка", чието възстановяване е от 2007 г.


Дворът на църквата св. Петка



Етнографският музей представя документи и вещи от бита в района.


Етнографският музей


Етнографският музей




No comments:

Search This Blog

Blog Archive