Saturday, May 3, 2014

Сигнъл Хил (Signal Hill, Cape Town)

Сигнъл Хил е много видима природна забележителност в Кейптаун, откъдето всеки ден точно на обяд се чува топовен гърмеж.

Този хълм образува тялото на лъва за съседния хълм "Лъвската глава".

Хълмът награждава посетителите си с ефектни гледки към целия залив Тейбъл Бей, пристанището, централната част на Кейптаун и Атлантическия океан.

Създадени са много специални места за пикник, които се посещават както от местните жители, така и от туристите през цялата година.

Сигнъл Хил (Сигналният хълм) е наречен на първоначалната си употреба: размахването на сигнални знамена, за да се общува с близките кораби, а по-късно и с всекидневния изстрел на прочутото Обедно оръдие.

Оръдието представлява доста изумително запознаване с Кейптаун за хората, които го посещават за пръв път.

Докато месните хора просто си сверяват часовниците и се усмихват, характерният гръм на оръдието плаши туристите и птиците, които с пърхане се издигат в небето.

Всъщност на Сигнъл Хил има две оръдия (топове) – основно и резервно.

Оръдията са донесени в Кейптаун от британците по време на инвазията им през август 1795 г.

Смята се, че тези два топа са използвани в бой по време на Битката при Мюзенберг.

Първоначално са били разположени в Батареята Имхоф близо до Крепостта "Добра надежда", а от 1806 г. служи за сигнализиране на времето за корабите, хвърлили котва в пристанището.

През 1896 г., когато батареята е разрушена, оръдията са преместени в крепостта.

След оплаквания на жителите заради новото им местоположение, оръдията са преместени на Сигнъл Хил с волска каруца през 1902 г., откъдето продължават най-старата традиция в Кейптаун.

Оръдията тежат по повече от два тона и изстрелват 1,5 кг барут всеки ден по пладне с изключение на неделите и официалните празници.

От 1902 г. Обедното оръдие е дало повече от 62 хиляди изстрела.

Сигнъл Хил е висок 350 м (някога е бил известен като Лаянс Ръмп – "задницата на лъва") и е част от националния парк Тейбъл Маунтин.

В миналото Сигнъл Хил е бил наблюдателницата на селището и тук са се издигали знамена, когато е бил забелязван кораб, за да се даде време на гражданите долу да подготвят стоките си за продажба и да измият халбите за бира.

Знамена са били издигани и когато кораб е в беда, за отправяне на предупреждения за времето, както и инструкции за анкериране, за да се гарантира, че корабите са подготвени за бурно време, докато са в пристанището на Кейптаун.

Хълмът разделя предградията Грийн Пойнт и Сий Пойнт от Сити Боул (градската купа) – централната зона с форма на естествен амфитеатър, граничеща със залива Тейбъл Бей от едната страна и Тейбъл Маунтин – от другата.

Днес хълмът е в списъка на задължителните забележителности, които трябва да се посетят от всеки, стъпил в Кейптаун.

Съседният хълм – Лаянс Хед (Лъвската глава) е любимо място за разходки или за тичане на местните хора.

Изкачването до Лаянс Хед отнема около час и половина (във всяка посока) и осигурява 360-градусови гледки към града, които се разкриват, докато човек върви спираловидно нагоре към върха.

"Върхът" на планината (който всъщност е плосък) е от пясъчник, докато склоновете са гранитни.

Този състав на скалите поддържа растежа на естествен финбос – типичната растителност, уникална за южните и югозападните части на Южна Африка, които са със средиземноморски климат и се характеризира с вечнозелени храсти с твърди листа, богати на етерични масла, и почти никакви дървета.

Финбос означава "ситни/малки храсти" и е уникална и много красива група от растения, ендемични за малка част от провинция Западен Кейп в Южна Африка.

Тези храсти (финбос) на свой ред осигуряват дом за редица малки животни.

Преди милиони години Тейбъл Маунтин, Сигнъл Хил и Лаянс Хед са били обединени, но заради ерозията днес са отделени едни от други.

От тези хълмове се вижда и остров Робен, който в периода от ХVІІ до ХХ век е бил използван като затвор, болница за социално неприемливи групи и като военна база. Намира се на около 9 км от брега и е наречен Robben (мястото на тюлените) от холандските заселници, а от 1999 г. е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Сградите му, особено тези от втората половина на ХХ век, например максимално охраняваният затвор за политически затворници, са част от историята на Южна Африка. Някога "дом" на някои от най-известните политически затворници на Южна Африка, включително Нелсън Мандела, който прекарва там 19 години, Робен Айлънд е една от най-посещаваните туристически атракции на страната.

Кейптаун

No comments:

Search This Blog

Blog Archive