Saturday, December 28, 2019

Катедралата „Св. Вит“ в Прага (St. Vitus Cathedral in Prague)

Катедралата „Свети Вит" е най-големият и най-важният храм в Прага. Освен религиозни служби, тук са се провеждали и церемониите по коронация на чешките крале и кралици. Катедралата е и място на вечен покой на редица от светците-покровители, крале, благородници и архиепископи.

Катедралата е третата църква, посветена на този светец, която е строена на същото място. Около 925 г. принц Венцеслас (Вацлав) полага основите на романска ротонда на това място, която след 1060 г. е преобразувана в базилика с три нефа и две кули. Значението на църквата нараства особено много след основаването на Пражката митрополия през 973 г., както и след основаването на орган за канони „Свети Вит“, който по-късно се превръща във важна културна и административна институция.

През 1344 г. Карл IV започва изграждането на готическа катедрала. Първите строители – Матей от Арас и по-късно Петър Парлър, изграждат олтара с пръстен от параклиси, параклиса Свети Венцеслас, Златната врата и долната част на голямата южна кула. Южната кула е започната при Петър Парлър, но той така и не я завършва. През XVI в. е завършена с ренесансова галерия и нещо като купол, който през XVIII век е заменен с нов.

За съжаление през 1419 г. строежът на катедралата спира заради Хуситските войни. Независимо от усилията на някои от кралете за осигуряване продължаването на строежа, катедралата остава незавършена в продължение на векове. Фасадата на катедралата е условно затворена и музикалният хор e завършен. Едва през втората половина на XIX век обаче Съюзът за завършване на катедралата започва ремонт и действия по завършването на катедралата в неоготически стил. Църквата е тържествено осветена през 1929 г. Интериорът ѝ е променян и през следващите години.

Посетителите влизат катедралата през портала при западната фасада, точно срещу пасажа за преминаване между втория и третия двор на Пражкия замък. Нейната бронзова врата е украсена с релефи със сцени от историята на катедралата и от легендите за св. Венцеслас и св. Адалберт. Неоготическата част на катедралата се състои от основния неф и тесните странични крила, изпълнени с параклиси, както и северното крило на напречния неф. Параклисите са украсени със стъклописи. Там, където нефът и апсидата се пресичат, може да се види церемониалният вход на катедралата – Златната врата, водеща към третия двор. В източната част на катедралата, точно пред олтара, се намира Кралския мавзолей, под който има кралска крипта. Олтарът е заобиколен от пръстен от готически параклиси. Чешки важни личности и покровители са погребани в някои от тях.

Параклисът „Свети Венцеслас“ е култов център на катедралата „Свети Вит“. Неговата прекрасна украса и различна архитектурна концепция подчертават централната роля на параклиса в катедралата и тук е разположена гробницата на най-важния чешки светец. Облицовката на стените, състояща се от скъпоценни камъни, и стенописите с цикъла на Страстите, са част от оригиналната украса на параклиса от XIV век.

Сцените от живота на св. Венцеслас образуват декоративна лента, за която се предполага, че датира от 1509 г. Вратата в югозападния ъгъл на параклиса води до Коронната зала, в която се съхраняват бохемски кралски бижута, които се изнасят и се показват много рядко.



















































































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive