Saturday, December 28, 2019

Карловият мост, Прага (Charles Bridge, Prague)

Карловият мост е каменен готически мост, който свързва Стария град и По-малкия град (Мала Страна). Наричал се е „Каменен мост“ (Kamenný most) през първите няколко века от съществуването си. Строителството му е поръчано от чешкия крал и император на Свещената Римска империя Карл IV и е започнато през 1357 г. За строителството е отговарял архитектът Петер Парлер, чието друго произведение е катедралата на св. Вит в Пражкия замък. Твърди се, че в хоросана са слагани жълтъци от яйца, за да се засили конструкцията на моста.

Карловият мост е един от многото паметници, които са строени по време на царуването на Карл IV, но това не е първият мост, който е свързвал бреговете на Вълтава в Прага. На негово място се е издигал друг мост – Юдитиният мост, който е бил първият каменен мост над реката. Той е бил построен през 1172 г. и е рухнал при наводнение през 1342 г.

За разлика от предшественика си, Карловият мост е оцелял от множество наводнения, последното от които е през август 2002 г., когато Чехия е жертва на най-голямото наводнение от последните 500 години. Може би все пак яйчните жълтъци не са били лоша идея.

От двете страни на моста има по една кула. Както Staroměstská věž от Старата част на града и Malostranská věž от страната на Мала страна предлагат на желаещите да се изкачат по тях, за да се насладят на гледката на моста отвисоко.

От двете страни на моста през XVII век започват да се поставят барокови статуи. Днес много от тях са копия, а оригиналите са в музея Lapidarium. Най-популярната от тях вероятно е статуята на св. Йоан Непомук – чешки мъченик и светец, който е бил екзекутиран по време на управлението на Вацлав IV Мързеливи (Венцеслав IV), като е хвърлен във Вълтава от моста. Плочата на статуята е излъскана и блести от безбройните хора, които са я докосвали през вековете. Докосването на статуята според преданието носи късмет и гарантира, че човекът ще се върне в Прага.

Карловият мост е абсолютно задължителен за всеки турист, но е популярен и сред чешките художници, музиканти и продавачи на сувенири, които заемат местата си на моста през цялата година. Мостът е пешеходен, макар че в миналото по него са преминавали трамваи и коли. Непрекъснато е пълен с хора, така че единствената възможност да е сравнително празен е много рано сутрин или много късно вечер.




















































































































































No comments:

Search This Blog

Blog Archive