Saturday, December 28, 2019

Замъкът Храдчани (Prague Castle)

Замъкът Храдчани е построен през IX век на хълма Храдчани в Прага, днешна Чехия, над река Вълтава. Смята се, че Храдчани е най-големият замък в света, заемащ площ от 570 метра дължина и 130 метра ширина.

Храдчани като третия град на Прага бил основан в началото на XIV век от граф Берка от Дубе. По онова време обаче вече имало Пражки Замък, наричан по-рано Кралски замък, който бил историко-политически и културно-доминиращ обект не само в Храдчани и Прага, но и в цяла Бохемия. Той влияел на цяла Централна Европа в продължение на векове, а основаването му датира от 880 г. Скоро след основаването му чешките принцове преместват резиденцията си тук от Леви Храдец. Този избор е от голямо значение за съдбата както на замъка, така и на бъдещия град. Царуването на Карл IV и по-късното царуване на Рудолф II, когато замъкът е резиденция на римския император, са важни периоди в историята на замъка и следователно през периодите на реконструкция значението на замъка като резиденция е ясно изразено. Друг забележителен период на реконструкция е втората половина на XVIII век, когато Хабсбургите реконструират голяма част от замъка според плановете на архитекта Никола Пакаси.

Най-ценната част от архитектурата на Замъка са готическата катедрала Св. Вит, в която се съхраняват бижутата за коронация и където се намира гробът на чешките владетели, Старият кралски дворец със залата на Владислав, Римската църква и бившият манастир "Св. Георги", Испанската зала, намираща се в крилото на замъка, и други места като Златната уличка на алхимиците.















Големият двор (наречен още Първият двор) е завършен по времето на Хабсбургите (ХVІІІ в.).




В третия двор се намират Кралският дворец и Катедралата.


Кралският дворец е построен през ХІ век. Първоначално е в романски стил, но постепенно е многократно разширяван  в периода ХІІ-ХV в. Дворецът е бил седалище на владетелите на Бохемия до Хабсбургите.


Духовният център на Храдчани обаче е Катедралата Св. Вит, която е седалище на архиепископията на Прага. Това е най-забележителният храм в Чехия и една от най-големите готически катедрали в света. Строежът започва през ХІV век и завършва в края на ХІХ век.












Залата на Владислав








Базиликата "Св. Георги"




Св. Йоан Непомук – чешки мъченик и светец, който е бил екзекутиран по време на управлението на Вацлав IV Мързеливи (Венцеслав IV), като е хвърлен във Вълтава от моста. 




Базиликата "Св. Георги"


Църквата "Вси светии"






Св. Йоан Непомук





















No comments:

Search This Blog

Blog Archive