Saturday, December 28, 2019

Църквата „Св. Николай“ в Прага (St. Nicholas' Church in Prague)

На мястото, на което днес се издига църквата „Свети Николай“ в Прага, е имало църковна сграда още през XII век. Това е била старата енорийска църква на стария град, която е служила като място за срещи на местните жители, поне докато църквата „Дева Мария пред Тин“ е завършена през XIV век. След битката при Бялата планина през 1620 г. църквата става част от бенедиктински манастир. Сегашната църква, дело на Килиан Игнац Динценхофер, е завършена през 1735 г. Бялата ѝ фасада е украсена със статуи на Антонии Браун.

Когато през 1781 г. император Йозеф II затваря всички манастири, които не са осъществявали общественополезна дейност, църквата е била оголена. По време на Първата световна война тя е била използвана от местния гарнизон. Полковникът, ръководил местните войници, се възползвал от възможността да възстанови църквата с помощта на художници, които иначе са щели да бъдат изпратени на фронта.

Куполът на църквата има интересни фрески, посветени на живота на св. Николай и св. Бенедикт, дело на Козма Дамян Асам. В нефа на църквата може да се види огромен полилей във формата на корона. В края на войната църквата „Св. Николай“ е предоставена на Чехословашката хусистка църква. Днес тя е популярно място за изнасяне на различни концерти.










No comments:

Search This Blog

Blog Archive