Wednesday, August 7, 2013

Кметството на Копенхаген (Copenhagen City Hall)

Комплексът на кметството на Копенхаген е построен през периода 1892 - 1905 г. на мястото, на което са се намирали старата мелница Люси и бастионът Гилденльовес, разрушени през 1888 г., за да освободят място за предстоящото изложение и новата сграда на кметството.

На сто и седем метровата кула има има камбани, чиято песен се чува из целия град всеки ден. В центъра на фасадата е епископ Абсалон, излят от позлатена мед - това е основателят на Копенхаген през 1167 г.

Всеки може да посети кметството, да разгледа внушителната му вътрешност, да се възхити на астрономическия часовник на Йенс Олсен или да се изкачи на най-високата кула в града за спираща дъха панорама над Копенхаген (няма асансьор, така че преди това човек трябва да си заслужи гледката).

Заради огромния си размер площадът пред кметството е популярно място за различни събития, празненства и демонстрации. Место се използва и за централна точка за измерване на разстоянията в Дания.

Фонтанът на дракона изобразява бик и дракон в схватка. Проектиран е от Торвалд Биндесбьол и Йоаким Сковгард и е открит през 1904 г.

Площадът често се използва за демонстрации и за улични изпълнения, една от централните автобусни спирки е тук, наблизо са увеселителният парк Тиволи, барове и нощни клубове. Една от последните големи демонстрации на площада е от 17 юни 2013 г., когато се събират стотици майки на протест за кърменето, след като клиентите в едно кафене казват на жена, кърмеща бебето си на публично място, че това е отвратително.

Тази година (2013) обаче целият Копенхаген е в разкопки, тъй като строят трета линия на метрото. Почти всички големи и значими площади са затворени заради строителните работи; голямата част от площада на кметството също е обграден с предпазни пана. На снимката: статуята на Х. К. Андерсен до кметството.

Кметството е много привлекателна и популярна сграда не само за туристите, но и за местните жители.

Целият комплекс е проектиран от Мартин Нироп, който базира плановете си на италианския ренесансов стил и средновековната датска архитектура.

Статуя на Бертел Торвалсън (1770 – 1844) - датски скулптор с международна слава, който прекарва по-голямата част от живота си в Италия (от 1789 – 1838 г. нататък). Той е роден в Копенхаген в скромно датско-исландско семейство и е приет в Кралската датска художествена академия, когато е едва на 11 години.

Сградата е украсена с голям брой скулптури и картини и тук се намират общинският съвет и градската управа на Копенхаген.

Кметството се използва и за приемане на държавни глави на други държави, както и за граждански брачни церемонии.

От 1420 до момента, в който днешната сграда на кметството е завършена през 1905 г., градският съвет на Копенхаген се е помещавал в пет различни сгради из целия град.

Първото кметство се е използвало от около 1479 г., докато изгаря в големия копенхагенски пожар през 1728 г.

Второто кметство е построено през 1728 г. и е проектирано от Й. К. Ернст и Й. К. Криегер, но и то изгаря в копенхагенския пожар от 1795 г.

Едва през 1815 г. се строи ново кметство, проектирано от К. Ф. Хансен и издигнато на площад Ниторв.

Намеренията са били сградата да се използва едновременно за кметство и за съдилище. Днес тя продължава да се използва от градския съд на Копенхаген.

Коридорите са внушителни, както и цялата сграда и са украсени със стенописи и статуи на известни датчани.

Коридорите на кметството

Стълбищата на кметството

Вътрешният двор на сградата е малък оазис в центъра на града.

Във вътрешния двор се намира спокойна градина, до която се стига директно от улицата през арка от страната, противоположна на градините Тиволи.

Кулата на кметството с камбаните

Вътрешният двор

Вътрешният двор

Вътрешният двор

Твърди се, че в кметството на Копенхаген е разположен най-технологично развитият часовник на света, създаден от Йенс Олсен.

Това всъщност са 13 различни часовници, които показват точното време навсякъде по света...

... а в допълнение на това и точното местоположение на всички планети.

Другата забележителност на площада на кметството е vejrpigen - момичето, показващо метеорологичното време. Високо на покрива на сградата Рикс на ъгъла на Rådhuspladsen и Vesterbrogade, златното момиче е скулптурна група на релси, която показва времето. Едната скулптура се извърта напред в зависимост от това какво ще е времето. Ако ще вали, напред излиза момичето с чадъра и кучето, ако няма да вали, пред сградата излиза момичето с колелото. Скулптурната група е от 1936 г. и е проектирана от Ейнар Утзон-Франк.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive