Tuesday, August 6, 2013

Кметството на Стокхолм (Stockholm City Hall)

Сградата на кметството на Стокхолм е проектирана от архитекта Рагнар Йостберг.


Построена е между 1911 и 1923 г.


По време на Първата световна война има недостиг на храна, което означава глад за много работнически семейства в Стокхолм. Води се и жестока борба за общи и равни избирателни права за всички. Конфликтът е огромен, докато всички пълнолетни граждани получават правото да гласуват през 1921 г.





















Във времена на такива политически и социални катаклизми много жители на Стокхолм, а и шведи по принцип смятат, че е ненужно и провокативно да се строи подобна великолепна сграда.

Когато кметството е открито обаче, всички несъгласия са забравени и представителите на противопоставящи се политически партии изнасят речи по този повод.

Сградата на кметството в Стокхолм е последният истински строителен проект, който е завършен чрез форма на трудова организация, датираща от средновековните катедрали.



























Занаятчии, практикуващи древни строителни умения, работят рамо до рамо с хора на изкуството: скулптори, художници и металоработници.

Кметството е разположено на брега на езерото Меларен и малкият парк между сградата и езерото е украсен с няколко скулптури.


































В югоизточния край на парка на кметството се издига 20-метрова колона, овенчана на върха със статуя на бунтовническия водач, а по-късно и държавник Енгелбрект Енгелбректсон (90-те години на ХІV век – 4 май 1436).



Градината е с преднамерено композирана архитектура и е разположена толкова ниско, че изглежда почти на нивото на езерната вода.


Сградата на кметството е един от водещите примери в Швеция на романтизма в архитектурата.


Построено е с 8 милиона тухли.

































Големият банкет при връчването на Нобеловите награди се провежда в кметството на Стокхолм. След вечерята в Blå hallen (Синята зала), Нобеловите лауреати, кралската фамилия и гостите танцуват в Gyllene salen (Златната зала) с нейните 18 милиона златни мозаечни плочки.




























На върха на 106-метровата кула се намират три корони - националния шведски герб.


В парка на кметството.


Кметството е отворено за посетители единствено чрез обиколки с екскурзовод.




























Зад великолепната фасада са кабинетите и заседателните зали за политици и общински служители, както и уникални произведения на изкуството.





























Градският съвет заседава в Rådssalen - камарата на съвета.


Езерото Меларен




























Част от кулата


В парка на кметството




























Езерото Меларен




























Кметството на Стокхолм




























В парка на кметството




























Вътрешният двор




























Вътрешният двор




























Град Стокхолм официално обявява това дъбово дърво за Място за срещи на децата на Първия световен шампионат по сътрудничество през юни 2006 г. Много общини следват този пример след това и определят дърво, под което децата и политиците могат да се срещат и да разменят идеи за едно по-добро бъдеще.




Идеята първоначално идва от Globetree - шведска неправителствена организация, която през 2001 г. е оторизирана да ръководи детската среща на територия на ООН в Найроби, Кения.




























Европейската комисия в Брюксел поставя началото на своето Място за срещи с децата през 2008 г.




























Кметството на Стокхолм


No comments:

Search This Blog

Blog Archive