Tuesday, August 13, 2013

Конгенс Нюторв и Нюхавн в Копенхаген (Cogens Nytorv & Neuhaven, Copenhagen)

Площадът Конгенс Нюторв (който на датски звучи повече като Конж Нютор - Kongens Nytorv) и каналът Нюхавн са може би най-често представяните на картички места от Копенхаген.

Конгенс Нюторв (Новият кралски площад) е централно разположен в края на пешеходната улица Strøget (или Копенхагенското стъргало).

Това е най-големият площад в Копенхаген и е проектиран от крал Кристиян V през 1670 г. във връзка с голямо разширение на укрепения град.

В центъра му е статуя на краля на кон, която обаче тази година почти не се вижда, защото по-голямата част от площада е затворена заради изграждането на трета линия на метрото (Копенхаген е може би единственият град в Европа, чието метро няма спирка на централната гара и сега с новото строителство се планира това да се коригира.) На снимката: водещият магазин на датската верига универсални магазини "Магазен дю Нор".

Жалко, че няма табела, която да указва замисъла на тази художествена композиция.

Инициативата на Кристиян V премества центъра на града от средновековен кален пазар на новия павиран площад с градински комплекс (който заради строителството на метрото също не се вижда това лято), вдъхновен от градското планиране, което той е видял в Париж в началото на ХVІІ век. На снимката: пешеходната улица Strøget.

В началото на ХVІІ век източната градска порта е разположена на източните укрепления на Копенхаген, които са в края на зоната, по-късно превърнала се в Конж Нютор.

Извън портата вълнист терен е водел към морето. На снимката: старата сграда на Кралския датски театър, построена през 1874 г. Театърът е основан през 1748 г. – първо като театър за краля, а след това и като национален театър.

Кралският датски театър - и от него заради изкопните работи не се вижда почти нищо.

Нюхавн (Новото пристанище) е канал от ХVІІ век и увеселителен район, който се простира от Конгенс Нюторв до пристанището.

Като част от амбициозните планове за засилване на Копенхаген като регионален център Кристиян ІV искал да удвои площта на укрепения град и се сдобил с 200 хектара земя извън източната порта през 1606 г. На снимката: Нюхавн.

За да предпази новия градски район, наречен Ny København ("Нов Копенхаген"), той започнал да строи редут на мястото, което по-късно ще се превърне в Kastellet (петоъгълна крепост под формата на пентаграм, запазена и до днес). На снимката: Нюхавн

През 1627 г. на мястото на Когенс Нюторв е построена и митница. На снимката: Нюхавн

В началото на 40-те години на ХVІІ век източната градска порта е изоставена в полза на новите укрепления на север и местоположението на новия кралски площад – Конгенс Нюторв е решено през 1647 г. със строителството на улицата Годтерсгаде през 1647 г. На снимката: Нюхавн

Според плановете на инженера по укрепленията Алекс Урепс Конгенс Нюторв (Kongens Nytorv) е трябвало да се свърже с морето чрез канал. На снимката: Нюхавн

По онова време под управлението на крал Фредерик ІІІ мястото е било в пълен хаос, доминирано от останките от старите укрепления и купчини боклуци. На снимката: Нюхавн

Било е почти невъзможно да се премине при дъжд, когато водата го е превръщала в кално тресавище.

Малко след като Кристиян V е коронован през 1670 г., решава да изравни и да павира площада. На снимката: Нюхавн

Това решение е било взето предимно по военни съображения: стратегическото му положение с почти еднаква отдалеченост от всички точки по укрепленията на града го е превърнало в централен площад за биене на тревога. На снимката: Нюхавн

В същото време площадът е трябвало да служи като Плас де Вож (най-старият планиран площад в Париж). На снимката: Нюхавн

Земята около новия площад е разпределена между заинтересуваните богати граждани, включително хора с новопридобито богатство. На снимката: Нюхавн

Изискването е сградите с лице към площада да са поне двуетажни и да отговарят на определени стандарти. На снимката: Нюхавн

През 1688 г. е открит бароков градински комплекс с дървета около цветната градина с лехи на фигури и позлатена конна статуя на Кристиян V в нейния център. На снимката: Нюхавн

През 1747 г. целият площад е построен наново от Фредерик V като терен за военни учения и церемонии за кралската войска до 1908 г., когато площадът отново е върнат към първоначалния му план. (Заради строежа на третата линия на метрото тази година и от градината няма помен.)

По стара традиция абитуриентите от Копенхаген при завършването на учебната година през юни отиват на Конгенс Нюторв с рейсове, камиони или конски каруци, за да танцуват на площада, хвърляйки абитуриентските си шапки във въздуха като символ на завършването на средното образование.

По цялото протежение на Нюхавн са разположени барове, кафенета и ресторанти в ярко оцветени къщи от ХVІІ и началото на ХVІІІ век.

Нюхавн служи като "историческо пристанище" и е пълен с много исторически дървени кораби.

Одеялата - задължителен атрибут на всяко заведение с маси на открито и през скандинавското лято.

Една от забележителностите на площада е старият павилион и телефонна будка от 1913 г. Построен е в бароков стил с меден покрив и правени на ръка орнаменти. Тя е била използвана за първата обществена телефонна връзка в Копенхаген: от нея е било възможно да се звъни по телефона всеки ден с изключение на неделя от 10 до 20 часа. Днес е малко кафене с масички на открито.

Хотел "Д’Англетер" е един от първите делукс хотели в света. Датира от 1755 г., но тази сграда е построена през 1873–1875 г. и е дело на водещия датски архитект през онзи период Вилхелм Далеруп. Смята се за най-престижния и елегантен хотел в града.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive