Friday, August 23, 2013

Кметството на Осло (Oslo City Hall)

В кметството на Осло протича всекидневното политическо и административно управление на града, тъй като тук са базирани Градският съвет и градското управление.

Кметът на Кристияния (името на Осло до 1925 г.) Йеронимус Хейердал, известен като "бащата" на кметството, предлага строителството на нова сграда през 1915 г., но минават 35 години, преди вратите му най-накрая да бъдат отворени за гражданите на Осло на 15 май 1950 г.

Кабинетите на кмета и на управляващия кмет, както и на 450 общински служители и на политици на изборни длъжности и техния персонал са тук.

Площадът зад кметството

Сградата на кметството на Осло е най-важната обществена постройка на столицата, тъй като е място на около 300 важни и по-маловажни дейности всяка година, най-известната от които е церемонията на връчването на Нобеловата награда за мир на 10 декември. На снимката: площадът пред кметството.

Архитектурата и художествената колекция на кметството на Осло привличат повече от 300 хиляди норвежци и чуждестранни туристи всяка година. На снимката: пасажите към централния вход.

Сградата е изградена изцяло с норвежки материали, а всички художествени произведения са на норвежки художници.

Централният вход

През 1986 г. първата норвежка община – Осло – въвежда парламентарна администрация с градско управление.

Кметът се избира отделно с 4-годишен мандат. Градският съвет се събира 15 пъти годишно и има 59 градски съветници. На снимката: централното фоайе.

През 1936 г. е проведен конкурс за украсяването на кметството, в който участват изявени норвежки художници. На снимката: централното фоайе.

Многократно появяващите се теми са сцени от норвежката история, култура и трудов живот. На снимката: централното фоайе.

Няколко от художниците започват работа преди Втората световна война. На снимката: централното фоайе.

Когато Норвегия е окупирана, те продължават да работят до 1942–1943 г. В този момент режимът се затяга и няколко от художниците са интернирани в трудови лагери. На снимката: централното фоайе.

След края на войната, пред 1945 г., те се връщат и възобновяват работата си, като мотивите от този период свидетелстват, че Норвегия отново е свободна държава: децата, размахващи норвежки знамена, предават големите надежди и очаквания за бъдещето. На снимката: централното фоайе.

Част от централното фоайе

Част от централното фоайе

Гербът на Осло

Площадът и пристанището зад кметството

Площадът и пристанището зад кметството

Кметството на Осло

Заседателната зала на градския съвет е открита политическа арена: обществеността може да присъства на дебатите.

От 1986 г. Осло въвежда парламентарна метрополийска система на управление: управлението на метрополията иззема функциите на кмета и е отговорно за администрирането на града и приложението на политиките на градския съвет.

Заседателната зала е с полукръгла форма в съответствие с пазара на италианския град Сиена и гражданското управление на градовете-държави през Ренесанса, а в някаква степен и с пленарната зала на Stortinget – норвежкия парламент.

Източната галерия – залата Крог, която се използва за неформални политически събития, провеждани паралелно със сесиите на Градския съвет. Фреските на Пер Крог "Градът и неговите околности" покриват всеки сантиметър от стените. Южната дълга стена изобразява дейностите в града, а северната стена илюстрира околностите му през сменящите се сезони.

Централното фоайе.

Банкетната зала – официалната и най-голямата зала в кметството с под от бял норвежки мрамор, а стените са покрити с дамаска.

Пердетата и дамаската по стените са проектирани от Кари Руде. Архитектът Арнстен Арнеберг проектира мебелите. Портретите на стените са на трима норвежки крале.

Церемониалната галерия е втората най-голяма функционална зала. Скъпите материали – мрамор и полиран варовик, са фонът на официалните церемонии, които се провеждат тук. На източната стена е фреската на Аксел Револд "Рибарство и земеделие": тя изобразява Норвегия от юг на север или от горите и полята на изток към рибарството на островите Лофотен на запад. На западната стена е фреската на Револд "Корабоплаване".

Стаята на Мунк е място за пресконференции, малки приеми, обеди и вечери. В една събота месечно тук се провеждат и брачни церемонии. Посветена е на най-известния норвежки художник Едвард Мунк (1863–1944) и тук е неговата маслена картина "Живот" (1910).

No comments:

Search This Blog

Blog Archive