Friday, October 5, 2012

Сеговия (Segovia)

Римският акведукт в Сеговия, построен вероятно през 50 г. след Христа, е изключително добре запазен. Тази впечатляваща конструкция с две нива арки е част от величествения историческия град Сеговия.

























Акведуктът в Сеговия е символът на града и е най-известният от гражданско-инженерните подвизи заради своята монументалност и отличното си запазване, както и заради местоположението си в една от най-красивите градски територии в света.



























В Сеговия се намира и частният IE University, разположен на брега на река Ересма, в подножието на градските стени, които обграждат стария град и на 5 минути от римския акведукт на Сеговия.


Вратата на Аула Магна, дело на скулптура Хуан Гуас. Университетът е настанен в сградата на манастира "Санта Круз", който е първият, основан от Ордена на проповедниците в Испания през 1218 г., само две години след създаването на Доминиканския орден. Св. Доминик изкупува греховете си в пещера близо до реката на север от града, извън градските стени и основава ордена на това място.


Общежитието на университета. Държавата дава манастира на университета срещу ангажимента да опазва и поддържа сградите.


Църквата на манастира е проектирана през ХV век от испанския архитект Хуан Гуас и е вярна на късната готическа архитектура. Днес изпълнява функцията на Аула Магна на университета IE и се използва за церемониите по дипломирането, за конференции и други ключови събития.


Коридорите на университета.


Входовете на аудиториите също са твърде "нетрадиционни".


Сеговия е пример на сложна историческа реалност. Нейните квартали, улици и домове са разположени в съответствие със социалната структура, в която йерархията е засенчена от принадлежността към някоя от различните културни общности.


Маври, християни и евреи живеят заедно дълго време в средновековния град и работят заедно по време на бума на манифактурата от ХVІ век. В Сеговия могат да се открият всички компоненти на градската среда: от жилищната архитектура до големите религиозни и военни строежи, в широк спектър от строителни техники и стилове.



Заедно с римския акведукт, старият квартал на Сеговия е част от Световното културно наследство.


Църквата на св. Мартин е може би най-важният представител на романското изкуство на Сеговия. Трите й страни са заобиколени от красив атриум с капитоли с растителни и приказни теми. На фасадата е инкрустиран релеф на св. Мартин от мрамор от ХІІ век.



Площадът пред църквата на св. Мартин.


Сеговия е само на 80 км от Мадрид – един час с автобус или 30 минути с високоскоростен влак.


Катедралата на Сеговия е построена в късно готически стил. Строителството започва през 1525 г. и е завършено през 1768 г. Катедралата на Дева Мария е построена на най-високата точка в града (1006 м над морското равнище) на Главния площад в Сеговия. Строителството започва след разрушаването на Старата катедрала, която е в романски стил, след война. Старата катедрала е открита там, където днес са градините на Алкасар. Някои от елементите й са използвани за други сгради, а част от камъните – в новата катедрала.


Архитектът Хуан Хил де Онтаньон има ентусиазираната подкрепа на общността, за да се заеме със строежа. Синът му го продължава и плановете на катедралата се числят към новата школа на дизайна, например Новата катедрала на Саламанка. Тя е 105 м дълга, 50 м широка и 33 м висока в главния кораб. Открита е през 1558 г., а е осветена през 1768 г. Фасадата е ориентирана на запад, за да се използват и последните слънчеви лъчи.


Alcázar (Замъкът) на Сеговия се изправя гордо на мястото, където се съединяват реките Ересма и Кламорес, заобиколен от буйна растителност.


Тъй като слива в едно палат и военна крепост, той се издига на възвишение, което вероятно е приютявало и други структури още от предисторическите времена на келтската култура.


Днешната фасада е построена от Филип II. Вътрешността на Alcázar е декорирана в различни стилове, включително романски, готически, мухадер и ренесансов. Alcázar играе много важна и интересна роля в испанската история.


Кулата на замъка. След Алфонсо VI смелия (1030-1109) Сеговия е населена наново; той е последван от сестра си, доня Урака, Алфонс VII, Санчо III и Алфонсо VIII, който през ХІІІ в. го преобзавежда като палат. Тук се ражда дъщеря му, доня Беренгеля, която става една от най-противоречивите кралици.


Върху Alcazar оставят отпечатъка си Алфонсо X Мъдри; Катерина от Ланкастър и Хоао II. Архитектите му придават готическия дух през ХІІІ в., с който е известен и днес. Тук е коронована Изабела Кастилска, известна като католическата кралица. По-късно тя финансира пътуването на Колумб. Към 1570 г. Филип II се жени тук за четвъртата си съпруга, Ана Австрийска.


Последната фаза на Alcázar е завършена през 1587 г. През 1764 г. Карлос ІІ (1661–1700) основава тук легендарното си Кралско артилерийско училище.


Alcázar е горял няколко пъти, преживял е период на занемаряване, но днес тези щети са отстранени благодарение на упоритостта и всеотдайността на хората, които са позволили живата история на този исторически паметник да достигне до нас.


Енрике IV, който бил влюбен в Сеговия, продължава да разкрасява Alcázar; по време на церуването му е довършена голямата кула, която носи името на баща му. Alcázar е ключова крепост в контрола върху Кастилия и от тук Изабела, католическата кралица, се отправя към Главния площад, за да бъде обявена за кралица. Alcázar е важен и по време на гражданските войни през всички следващи исторически периоди.


Има множество подземни нива и тайни проходи, които стигат чак до реките и го свързват с други палати в града. Те и до днес са обект на нови разкрития. Неотдавна благодарение на документ, открит във Ватиканската библиотека, се откриват и основите на древна римска крепост в града, изградена от същия тип камък, с който е построен и акведуктът.


Монарсите от австрийската династия често го посещават. Правят се и важни промени в Alcázar, например вътрешния двор, покривите, които се увенчават с конични кули в стила на централноевропейските замъци. През историята е имал редица употреби, включително: дом на династията Трастамара, дом на Изабела, католическата кралица, място за сватбата на Филип II, дом на испанската Артилерийска академия, а днес музей и централа на Общия военен архив на испанската армия. Alcázar е много известен и заради сцени от филма на Орсън Уелс Chimes at Midnight, който е сниман в замъка.


Във вътрешността са забележителни Залата на Ахимесес, в която са изложени много шедьоври; Тронната зала, Залата на галерата, Залата на ананасите и Залата на кралете с фриз, изобразяващ испанските крале и кралици от Дон Пелайо (І в.) до доня Хуан лудата (ХVІ в.), Музеят на оръжията, Кулата на почитта и много други места, които или заради красотата си, или заради историята си очароват посетителите.


Църквата на св. Милан, намираща се в старото мавританско предградие – предградие на занаятчии, вестготи мюсюлмани, тя е построена около 1120 г. по време на царуването на Алфонсо I от Арагон в арагонския романски стил. Има красиви капитоли и кула с арки с формата на подкова.


Църквата Сан Хуан де лос Кабайерос. Наречена е така, защото това е мястото , на което са се събирали най-благородните фамилии на Сеговия за своите обсъждания. Комплексът е романски, от ХІ век. Вътрешността й е богато украсена с приказни животни, воини, музиканти и различни други мотиви.


Църквата на св. Стефан е издигната в началото на ХІІІ в. В романски стил на площад с неправилна форма, от който взема името си. Със своята височина от 53 м е една от най-високите романски кули в Испания. Кулата на св. Стефан се издига над старинния квартал Canonigos.

No comments:

Search This Blog

Blog Archive