Friday, March 5, 2021

Плажът на р. Вая (Vaya Beach)

Кой е концесионерът на плажа "Река Вая"
(по информация от boulevardbulgaria.bg; stroiinfo.com; mediapool.bg)

"Вая Дир" ООД е концесионер на този участък от крайбрежието от 2011 г., като за втори път правителството поверява управлението на него. Компанията е притежавана от Добрин Иванов (р. 1958 г.) и съпругата му Лариса Иванова от 2012 г. насам.

Проектът на "Емона 2000" предвижда изграждане на ваканционен комплекс за максимум 180 души на мястото на съществуваща почивна база – бивш детски лагер на столичното общинско дружество „Галатея 2000“ и почивна станция на „Горстрой Бургас“. Новият комплекс Вая Бийч Ризорт се строи на площ от 26 декара.

"Емона 2000" е собственост на Добрин Иванов. Той заедно със съпругата си Лариса са съдружници във "Вая Дир". През 2017 г. Добрин Иванов става едноличен собственик на телевизия „Европа“ чрез дружеството си „Дипи“. Той е управител или съдружник в още няколко компании: „Фрам билд“ (За кратко през 2009 г. собственик на "ДАРС инвест" е Славян Теофилов – съдружник на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Впоследствие компанията става собственост на „Фрам билд“, която се управлява от семейството на Добрин Иванов), „Емона 2000“, „Унимед София 1“, „Къмпинг Иракли“ и две дружества за търговия с оръжие: „Трансмобил“ и „Трансармъри“.

Според профила на "Трансмобил" ООД в сдружение „Българска отбранителна индустрия“ дружеството се занимава с търговия с продукти и технологии с военно предназначение, а служителите и консултантите ѝ са „хора със значителен опит в областта на военната индустрията и армията“. Компанията търгува с военно оборудване, оръжия, муниции, машини и оборудване за военна продукция, военни технологии. „Трансармъри“ ООД в Сопот е базата за производство на гранати за РПГ-7 установки. Адресът на управление, посочен в лиценза на „Трансмобил“ ООД за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, съвпада с адреса на дружеството-концесионер на плажа „Река Вая“.

Възложител на проекта е „Емона 2000“ ЕООД. Обединени са три имота в местността „Кладери“ в землището на с. Емона в близост до р. Вая. Ваканционният комплекс включва 31 еднофамилни къщи, резиденция с апартаменти, спа център, ресторант, басейни и др. Той е с капацитет от близо 180 души. В доклада за оценка на съвместимостта грижливо са описани всички защитени зони, в които попада имотът, а заключението твърди, че липсват местообитанията, пазени от закона. Няколко години по-късно се прави допълнение, което оценява посещаемостта на района от туристи и вредата, която ще се нанесе на защитените местности. Заключението сочи, че капацитетът на обекта е по-малък в сравнение със съществуващия и затова въздействието върху околната сред е малко. Наблюдения от доклад през 2010 г. казват, че са открити 76 палатки, 1500 души, ползващи плажа през делнични дни, и 100 000 през уикенда. При този брой плажуващи експертите отсъждат, че трафикът достига до 1000 автомобила дневно.

Историята на Вая Бийч Ризорт
След проверка по сигнал през 2013 г. са издадени две заповеди от ДНСК за спиране на строителството на ваканционно селище, клуб и басейни в два имота в местност „Кладери“ в землището на село Емона.

Те са обжалвани пред Бургаския административен съд, който ги обявява за нищожни. Причината е, че вещите лица по делото определят строежа като бараки (пета категория), а не масивно строителство. Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията ДНСК няма право да спира строежи от пета категория.

Разрешенията за строеж са издадени от община Несебър и контролът по строителство на обекти от четвърта, пета и шеста категория е от компетенцията на местната власт, е посочено в съобщението на регионалното министерство.




































No comments:

Search This Blog

Blog Archive