Sunday, November 3, 2019

Тибетската култура в Хисаря (Tibetan culture in Hisarya)

До края на 2019 г. в Хисаря гостува изложбата "Изкуствата на Тибет", представена в Историческия музей в града. Изложбата е собственост Димитровградския музей и е дарена от Китайското посолство в София през 2010 г. Досега тя е представяна в музеите в Димитровград, Стара Загора, Сливен, Търговище, Павликени, Разград, Гоце Делчев, Велинград, Шумен, Свиленград, Морското казино в Бургас и др. През 2017 г. част от предметите гостуват в Националната галерия, „Квадрат 500“ като част от изложбата „Образи на просветлението – будистко изкуство от Хималаите”.

Археологическият музей


Кожена "Танка" - картина на 8-те богатства: златна урна, златен чадър, раковина, лента (знаме), направена от жълт брокат, колело на Дхарма, лотоси, двойна риба и възел на безкрайността.


Маслено-чаена буталка, която се използва за производството на маслен чай. Прави се главно от бреза и чам. Когато приготвят маслен чай, тибетците смесват чай с мляко и сол. До нея са Чюндже нефритни купи, които се използват от тибетците за пиене на чинкъ - ечемичена ракия, или маслен чай.


Чаените купи вляво се състоят от сребърни капаци и сребърни поставки и са инкрустирани с корали. Масленият чайник с печка е за поддържане на чая горещ. Вдясно е Драконов съд за маслен чай, консумиран по време на Тибетската нова година и на весели празненства.


Винени съдове и купи за вино за мъже и жени.


Кожената "Танка"


Винен съд


Върху овчата глава е изписана санскритската буква "ом" - занаятчийско произведение, символизиращо бързото нарастване на поколенията на домашните животни. Отгоре е главата на тибетска антилопа - тибетците ги поставят на вратата или във вътрешността на къщата за благодеяние и щастие. 


Поясни орнаменти, най-предпочитани от тибетските жени. Изработват се от сребро и се инкрустират със злато, тюркоази и корали за елегантност.


Поясни елементи за мъже и жени. Тибетците пазят традицията за носене на поясни орнаменти като аксесоар към носиите. Изработени от сребро, тези орнаменти са украсени със злато и парчета корал във формата на дракон и лъв за мъжете и елегантни знаци за жените.






Танка "Дакини" - жена, която върви по небето. Тантрическата богиня Ваджкрайогини 


Оцветено лакирано гърне и маслени лампи вдясно, направени от позлатено сребро и инкрустирани със скъпоценни камъни. Лампата с масло служи за поклонение пред Буда.




Тибетска роба за мъж, украсена с леопардова кожа. Такъв тип роба е най-предпочитана от пастирите в Северен Тибет, които носят и шапки от лисича кожа.


Облекло за жени в Линджъ. Жените се обличат в ризи, вълнени или кожени жакети, вълнени шапки и тибетски ботуши.


Червена Махагара - лицева маска с три широко отворени дълбоки очи и пламтящи вежди. Маската пресъздава главния будистки пазач по време на свещен танц.


Бяла Махагара - будистки пазач, който държи "мани" съкровища в ръцете си. Известен е като "Пазител на богатството". 


Кутия "Чема" - лакирана дървена кутия, съдържаща "Чинкъ" (високопланински ечемик), Цзанба (печено брашно от високопланински ечемик), маслена скулптура и точкувани плочки, гравирани със слънце и луна. Символизира изключително богата реколта. Изнася се навън или се използва при богослужебни статуи на Буда само по време на Тибетската нова година или при важни фестивали. 


Камък "Мани" с написани молитвени мантри - религиозни срички или думи, обикновено написани на санскрит; свещен химн в будизма, подобен на молитва или заклинание и основно средство за медитация. 




Метален съд с цветни камъни, направен от червена мед и инкрустиран с жълта мед, сребро, цветни камъни и санскритски сутра-линии. Използва се основно за съхранение на масло. Вдясно е резбована дървена драконова купа. Драконите си играят с бисер от вътрешната страна. Използва се при култови церемонии или при посрещане на високопоставени гости.


Резбована лакирана вещ, която е оформена като съкровищни бутилки. Изрисувана е с 5 играещи деца, цветове на лотос и облаци.


"Танка"


Глава на Танчин Чюйдзи - огромна кравешка глава. Това е един от основните пазители в тибетския будизъм.


"Танка" тантрическо божество Чакрасамавара в единение със своята съпруга Ваджраварахи


Накити 


Накити 


Накити 


Накити 


Тибетската пагода Бодхи е облепена с червена и жълта мед. Нейният корпус носи чудодейни статуи и е инкрустиран с тюркоаз, корали, ахат и цветни камъни. Вътре в статуята се съхраняват свещени спомени на известни монаси от манастирите, където пагодата е разположена. Обвита е с 5 цветни Хада - шалове, символизиращи Буда, 5 Дхвани, или 5 вида мъдрост на Буда.


Медицинска "Танка"


Тропмети 


Тропмети 


Чхо барабан


Кръгъл кожен орнамент. Изрисуван с тантрически будистки пазач с три отворени очи. Устните са обърнати, за да се видят езикът и горните зъби. Увенчан е с корона, съставена от 5 черепа, за да се гонят дяволите.


Този вид съдове, направени от бронз, са най-предпочитани от тибетските манастири и семейства. Използват се за чай или топене на масло.


Глинена кадилница, в която се пали тамян за прогонване на злото.


Дълго плоско Сутра знаме, което виси в манастирските зали 




Дълъг рог Тончин. Използва се в будистките ритуали и издава дълбок звук като слон.


Тонга. Морска раковина.


Молитвени тубуси. Молитвеният тулус, снабден с дървена дръжка, се прави от бронз, сребро или позлатено сребро. От външната страна на тубуса са гравирани Сутра линии. Той се използва, за да съхрани Сутра линии, отпечатани на хартия, главно шестте сричкови молитвени думи. Тибетците въртят молитвения тубус, за да натрупат милостиня и благочестиви факти за следващия си живот.


Кутии мощехранилници


Лампа




Колелото на Дхарма (Дхармачакра). Използва се за украса на покривите на манастирските сгради и мемориалните аркади. Колелата, предимно от бронз с позлатена повърхност, са защитени отстрани с благодейни статуи, за да символизират безкрайния кръговрат. 


Танка „Картина на двореца Потала”
Будистката крепост Потала в долината Лхаса е създаден през VII век от първия император на обединен Тибет. Той е владетелят, който въвежда будизма в страната. След успешна военна кампания срещу Китай, между двете страни е сключен мир, а императорът се жени за китайска принцеса. За да я посрещне, строи крепост на планината Марпо Ри. През 1645 г. при управлението на Далай Лама Пети на мястото на изгорената по време на война Червена крепост започва строителството на двореца Потала. Целият комплекс е построен за около 50 години. Простира се на площ от 40 хектара, на места височината е от 13 етажа и се състои от множество красиви зали и стаи, украсени с пищни и неповторими декорации. Дворецът е резиденция на Далай Лама и седалище на тибетското правителство до 1959 г. Днес Дворецът Потала е част от световното културно наследство.










Танка е будистка религиозна живопис върху памучно платно с естествени бои и 24-каратово злато, създадена от монаси в състояние на медитация и молитви. Тя е обект на посвещение, помощ към духовна практика и източник на благословения, а изработването и е подчинено на строги правила. Вярва се, че Танка въздейства положително на обкръжението, събужда ума, наелектризира съзнанието, облагородява сърцето. Дори самият акт на гледане на танка е само по себе си добро дело. В един по-обикновен план тя може да ви даде здраве, благополучие и дълъг живот. Почитането на танките дава вътрешен мир, хармония, щастие, защита от неблагоприятни условия.








В другата зала на Археологическия музей










Диоклециан




Старосел


Римските терми














































No comments:

Search This Blog

Blog Archive